Żurek Magdy Gessler. PRZEPIS na wielkanocne potrawy od Magdy Gessler: przepis na jaja faszerowane, babkę drożdżową...3.04.21

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Żurek z białą kiełbasą, jajka faszerowane, a na deser – obowiązkowo babka drożdżowa – bez tych wielkanocnych kulinarnych klasyków nie sposób wyobrazić sobie świąt. Jak sprawić, by te tradycyjne, niewyszukane dania na naszych stołach nabrały wyjątkowego, niepowtarzalnego smaku i zapachu? Czytaj dalej na kolejnym slajdzie. Grzegorz Gałasiński
Żurek wielkanocny Magdy Gessler. PRZEPIS Wielkanocne potrawy od Magdy Gessler - babka, jaka. Jak odnieść kulinarny sukces przy świątecznym stole? Brać przykład z mistrzów. Znana resturatorka Magda Gessler chętnie dzieli się swoim doświadczeniem i przepisami. Dziś przypominamy, jak według jej receptur przygotować tradycyjne wielkanocny żurek z białą kiełbasą, jajka faszerowane po polsku oraz upiec przepyszną babkę drożdżową.

Jak znana restauratorka gotuje żurek i piecze babkę?

Wielkanocne przepisy Magdy Gessler

Żurek z białą kiełbasą, jajka faszerowane, a na deser – obowiązkowo babka drożdżowa – bez tych wielkanocnych kulinarnych klasyków nie sposób wyobrazić sobie świąt. Jak sprawić, by te tradycyjne, niewyszukane dania na naszych stołach nabrały wyjątkowego, niepowtarzalnego smaku i zapachu?

Można wzorować się na mistrzach i szefach kuchni. Od lat Magda Gessler pokazuje nam, jak gotować, serwować i cieszyć się jedzeniem. Czerpanie przyjemności z delektowania się przysmakami i dzielenie się radością przy wielkanocnym stole to przepis na udane rodzinne spotkania. Ale najpierw trzeba te przysmaki przygotować. I tą wiedzą Magda Gessler też chętnie już niejednokrotnie dzieliła się z fanami. Restauratorka podkreśla i dba zawsze, aby nawet najprostsze danie było jak najlepszej jakości. Dlatego tak ważne jest wybieranie dobrych, świeżych produktów, z których przygotowujemy potrawy. Warto zainspirować się i spróbować swoich sił.

Żurek wielkanocny Magdy Gessler - PRZEPIS

Składniki:

  • 350 g mąki razowej
  • 1 l wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 grzybów (najlepiej prawdziwków)
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany
  • 4 jajka
  • 300 g białej kiełbasy
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Jeśli czas na to pozwala, zaczynamy od przygotowania domowego zakwasu na żur. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę i zalewamy ją taką ilością wrzącej wody, aż uzyskamy gładką masę. Dolewamy pozostałą wodę. Dodajemy 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie przykrywamy i obwiązujemy gazą. Odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce. Raz na dzień delikatnie mieszamy. Po 3 dniach przerzedzamy zakwas.

Rozpuszczamy łyżkę masła, grzyby kroimy i podsmażamy na tłuszczu. Zalewamy bulionem i gotujemy do czasu aż grzyby wyraźnie zmiękną.
Dodajemy zakwas, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz odrobinę majeranku. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Jajka gotujemy na twardo. Kiełbasę parzymy przez ok. 20 minut. Jajka po ugotowaniu i obraniu kroimy na ćwiartki, a kiełbasę w kółka.
Do każdej porcji żurku dodajemy kiełbasę i jajka. Posypujemy posiekaną natką świeżej pietruszki.

Baba wielkanocna drożdżowa od Magdy Gessler

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • •mleko 3,2%
  • •15 g drożdży
  • •135 g cukru
  • • 600 g mąki
  • •135 g masła
  • •35 g smalcu
  • •7 jajek
  • •szczypta soli

Sposób przygotowania:
Podgrzewamy mleko i rozkruszone drożdże. Dodajemy niewielką ilość cukru, ok. 70 g. Do podgrzanej masy dosypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania gęstej i płynnej konsystencji. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Przygotowujemy dwa naczynia. W pierwszym podgrzewamy 7 jajek z pozostałością cukru. W drugim rozpuszczamy masło i smalec. Po 30 minutach dodajemy do wyrośniętej masy podgrzane jajka z cukrem, szczyptę soli i mąkę. Zagniatamy ciasto, aż masa stanie się jednolita. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i smalec i znów zagniatamy ciasto. Posypujemy je mąką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.

Dodatki do baby drożdżowej:

  • •50 g skórki pomarańczowej
  • •50 g masła klarowanego
  • •10 g rodzynek
  • •10 g płatków migdałowych
  • •150 g domowego lukru
  • •2 żółtka
  • •50 g migdałów

Do wyrośniętego ciasta drożdżowego dodajemy rodzynki, całe migdały, ubite żółtka, skórkę pomarańczową i masło. Ponownie wyrabiamy ciasto z bakaliami i odstawiamy je do wyrośnięcia. Wkładamy gotowe ciasto do formy na babkę i znów odstawiamy, aż będzie zajmować około 80% foremki. Wstawiamy ją do piekarnika na ok. 40 minut i pieczemy w temperaturze ok. 180°C. Kiedy babka wystygnie, smarujemy ją lukrem, a następnie ozdabiamy rodzynkami i migdałami.

Jajka faszerowane od Magdy Gessler
Składniki:

  • 12 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g mrożonych prawdziwków
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • pęczek koperku
  • 100 ml śmietanki
  • surowe jajko
  • 50 g tartej bułki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Jajka ugotowane na twardo przekrawamy wzdłuż ostrym nożem. Delikatnie wyjmujmey żółtka i białka, tak, aby nie uszkodzić skorupek jajek. Żółtka siekamy. Rozmrażamy grzyby i drobno siekamy, a następnie siekamy cebulę. Podsmażamy warzywa na łyżce oliwy. Na patelnię dodajemy posiekane jajka, koperek i śmietankę. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe nadzienie wkładamy do skorupek. Wyrównujemy wierzch jajek łyżką. Następnie smarujemy je z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy bułką tartą. Podgrzewamy oliwę na dużej patelni i układamy na niej panierowane jajka. Smażymy, aż się w całości zarumienią.

Bony lunchowe wygodne dla pracownika i pracodawcy

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie