Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupy na chłodne dni. Kapitalne dania na jesień i zimę. Zobacz przepisy na 13 posiłków

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe zupy to pożywne dania na chłodne dni. Zebraliśmy 13 najsmaczniejszych zup na obiad i kolację dla całej rodziny.
Domowe zupy to pożywne dania na chłodne dni. Zebraliśmy 13 najsmaczniejszych zup na obiad i kolację dla całej rodziny. Katarzyna Puczyńska
Jesienią i zimą potrzebujemy ciepłych i pożywnych posiłków. Szybko i tanio można ugotować rozgrzewające zupy. Wystarczy sięgać po sezonowe warzywa korzeniowe lub kiszone warzywa. Polecamy najlepsze przepisy na zupy, które urozmaicą codzienne menu.

W skrócie

Jak ugotować tanio zupę?

Ważne, aby sięgać po produkty sezonowe. Wtedy są najtańsze i bardzo smaczne. Jeżeli chcecie przygotować zupę krem, to świetnym pomysłem jest wykorzystanie mniej atrakcyjnych warzyw.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przepisy na zupy

Wielu rolników sprzedaje bezpośrednio z gospodarstwa produkty, które nie spełniłyby norm estetycznych dużych sklepów. Pod koniec dnia targowego brzydsze warzywa potrzebne do zupy oferowane są w niższych cenach. Dzięki temu można ugotować gar esencjonalnego bulionu, który stanie się podstawą zupy, bez nadszarpnięcia domowego budżetu. W sezonie warzywnym warto też samemu przygotować przecier pomidorowy, ogórki w słoiku na zimę lub zmielić suszone grzyby na proszek. Dzięki temu można szybko nadać grzybowego aromatu bez ich namaczania.

Sprawdź także: Aromatyczny krupnik dla całej rodziny. Przepis na pożywną zupę, która rozgrzeje na dłużej. Sprawdź przepis znany od pokoleń

Zupy jesienne – sposób na pyszny posiłek

Przygotowując zupy na obiad, warto zatroszczyć się o intensywny smak. Tak zwany smak umami, kojarzony z mięsem lub suszonymi warzywami, można uzyskać na wiele sposobów. W kuchni polskiej nośnikiem tego intensywnego smaku są np.:

Japońskie zupy, takie jak ramen, zyskują smak poprzez długie gotowanie wywaru, dodatek suszonych alg, sosu sojowego, sosu rybnego i kawałków pieczonego mięsa.

Ryż czy makaron?

Ważnym elementem pożywnej zupy są dodatki. Wśród nich warto sięgać po domowy makaron, chrupiące grzanki lub ugotowany biały ryż. W wersji dietetycznej można sięgać po makaron z mąki pełnoziarnistej lub ryż brązowy. Natomiast tradycyjny krupnik podawany jest z dodatkiem kaszy jęczmiennej. W kuchni ukraińskiej częstą wkładką do barszczu jest biała fasola Jaś i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wybierzcie swój ulubiony dodatek i ugotujcie jedną z proponowanych przez nas zup.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zupy na chłodne dni. Kapitalne dania na jesień i zimę. Zobacz przepisy na 13 posiłków - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany