Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa krem z dyni PRZEPIS Zupa dyniowa z kandyzowanym bekonem

Magdalena Rubaszewska
Magdalena Rubaszewska
materiały promocyjne
Szukasz przepisu na pyszną zupę dyniową? Podpowiadamy

Zupa krem z dyni PRZEPIS

Zupa:

  • 1 mała dynia cukrowa
  • półtorej łyżki oliwy z oliwek
  • 1 słodka cebula pokrojona w kostkę
  • pół filiżanki pokrojonej w kostkę marchewki
  • jedna trzecia filiżanki pokrojonego w kostkę selera
  • jedna czwarta łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • jedna czwarta łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 filiżanki bulionu warzywnego
  • jedna czwarta filiżanki dobrej jakości syropu klonowego
  • sól

Kandyzowany bekon:

  • 4 grube plasterki bekonu przecięte na pół
  • jedna czwarta filiżanki drobno pokrojonych orzechów pekan
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piec do 200 st. C. Przekroić dynię na pół. Usunąć nasiona i włókna. Umieścić połówki dyni od strony cięcia na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piec przez godzinę, aż dynia będzie bardzo miękka.
Przygotować kandyzowany bekon. Przeciąć plasterki bekonu na pół i umieścić na wyłożonej folią blasze do pieczenia. W małej miseczce połączyć orzechy pekan, syrop klonowy, cukier trzcinowy i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
Łyżką rozsmarować mieszankę na każdym kawałku bekonu. Piec przez 20 minut, aż się zarumieni. Przełożyć na wyłożony papierowymi ręcznikami talerz do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Odstawić.
Ok. 10 minut przed wyjęciem z pieca gotowej dyni rozgrzać w dużym garnku oliwę z oliwek. Kiedy będzie gorąca, dodać cebulę, marchew i seler i smażyć przez pięć minut, aż cebula się zeszkli. Dodać imbir, cynamon i gałkę muszkatołową. Smażyć, stale mieszając, przez minutę, a następnie dodać bulion warzywny i syrop klonowy.
Wyjąć miękisz upieczonej dyni i dodać do zupy.
Trzymać na wolnym ogniu przez 20 minut. Lekko ostudzić, a następnie zmiksować i ponownie wlać do garnka. Przyprawić solą do smaku. Podawać zupę na gorąco, posypaną rozdrobnionym kandyzowanym bekonem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany