Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa krem cebulowy z groszkiem ptysiowym [PRZEPIS]

jed
Edyta Moszczyńska to ekonomistka z pasją do gotowania. Swoje kulinarne zainteresowania przełożyła na pracę i z powodzeniem prowadzi restaurację - lunch bar, serwującą domowe, świeże posiłki.

- Lubię eksperymentować, ale trzymam się raczej kuchni polskiej, tradycyjnej, bo klienci to lubią - przyznaje. - Wszystko gotuję według babcinych, sprawdzonych przepisów. Dania powstają bezpośrednio przed podaniem. Codziennie proponuję inne menu.

Do restauracji można wpadać na śniadania, obiady i na coś słodkiego. Już od godz. 10. serwowana tutaj jest świeża jajecznica ze szczypiorkiem.

Mogą też być naleśniki na słodko z musem jabłkowym, marmoladą, serem, owocami ze śmietaną lub na ostro - ze szpinakiem i serem lub pieczarkami. Na obiady natomiast zawsze są 2-3 zupy do wyboru, a w każdy czwartek - kremy.

- Goście lubią właśnie krem cebulowy, ale też brokułowy, neapolitański z pomidorów i papryki oraz w sezonie - dyniowy - wylicza Edyta Moszczyńska. - Na drugie dania zawsze mamy trzy rodzaje mięs: wołowe, wieprzowe i drobiowe do wyboru oraz dania jarskie - pierogi z kapustą i grzybami, ruskie, ze szpinakiem, placki ziemniaczane. Na deser proponujemy ciasta domowego wypieku.

Przepis
Składniki i sposób wykonania:
KREM CEBULOWY

* 1 kg cebuli

* 0,5 kostki masła

* 200 g sera białego z ziołami (jakie lubimy)

* sól

* pieprz

* imbir

Przygotowanie

Cebulę szatkujemy, prużymy na maśle. Gdy będzie szklista dodajemy litr wody, ser, przyprawy i dusimy na małym ogniu do miękkości. Na koniec miksujemy blenderem. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody. Doprawiamy.

GROSZEK PTYSIOWY

* 125 ml wody

* 65 g masła

* pół szklanki mąki pszennej

* 2 jajka

Przygotowanie

Do garnka wlać wodę, podgrzać.

Dodać masło i zmniejszyć ogień. Ma wrzątek wrzucać mąkę, energicznie mieszając aż do połaczenia wszystkich składników. Mieszamy do momentu kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Przekładamy je wtedy do miski. Dodajemy jajka. Mieszamy aż zostaną wchłonięte przez ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstego budyniu. Gdy będzie gotowe, przekładamy je do rękawa cukierniczego (jeśli nie dysponujemy rękawem, wystarczy zwykły woreczek foliowy, w którym wycinamy otwór). Wyciskamy kulki z ciasta na blaszkę i wstawiamy do pieca, rozgrzanego do temperatury 150 stopni C. Pieczemy krótko, tylko do zarumienienia. z

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany