Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa czereśniowa - przepis

(ls)
Zupa czereśniowa to doskonały pomysł na letnio-wiosenny obiad. Przepis na zupę z czereśni nie jest trudny, więc nie wymaga wielkich umiejętności.

Przepis na zupę czereśniową

Zupa czereśniowa nie wymaga wielu składników:
- 2 szklanki drobnego suchego makaronu (u mnie małe kokardki 5 zbóż)
- 0,5l mleka
- 0,5l wody
- szczypta (dosłownie) soli
- łyżka cukru

Do zupy czereśniowej potrzebne jest także wywar z czereśni:

- 1l wody
- 0,5kg czereśni (- kilka sztuk zjedzonych po drodze)
- 6 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu Kamis

Przygotowanie zupy czereśniowej

Kupione czereśnie umyj, wydryluj, zalej litrem wody. Dodaj cukier, cynamon i gotuj do 25 min.
Pół litra mleka wymieszaj z taką samą ilością wody, następnie zagotuj. Dodaj makaron i szczyptę soli. Gotuj według zaleceń na opakowaniu. Nie odcedzaj, ściągnij z ognia, dodaj łyżkę cukru i odstaw pod przykryciem na 20 min.

Na talerz zupy podałam 5 łyżek makaronu ociekającego mlekiem i jedną chochlę czereśni z wywarem owocowym.

Zupa czereśniowa jest wyśmienita także na zimno.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany