Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa cebulowa PRZEPIS. Zupa cebulowa z grzankami, winem i serem. Przepis na pyszny obiad

Oprac. (A)
Zupę cebulową można serwować z grzankami lub bez.
Zupę cebulową można serwować z grzankami lub bez. Polska Press
Zupa cebulowa PRZEPIS. Zupa cebulowa z grzankami, winem i serem. Przepis na pyszny obiad Zupa cebulowa wywodzi się z kuchni francuskiej. Można ją przygotować w różnych wersjach, również jako krem, z grzankami lub bez, z dodatkiem białego wina albo pomijając ten składnik. Zwykle serwuje się ją w chłodne, słotne dni, bo znakomicie rozgrzewa. Podstawą zupy jest oczywiście cebula i esencjonalny bulion mięsny lub warzywny.

Przepis na klasyczną zupę cebulową z grzankami

Cebulę (około kilograma) kroimy w półplasterki o grubości ok. 2 mm lub w piórka. W garnku lub głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki masła i taką samą ilość oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy na małym ogniu do skarmelizowania – aż stanie się miękka i złocista (ok. 20 – 25 minut). Pamiętajmy o mieszaniu cebuli. Żeby się nie przypaliła (do tego w żadnym wypadku nie można dopuścić!), możemy ją lekko posolić.
Gdy cebula jest już skarmelizowana, dodajemy szklankę (200 – 250 ml) białego wytrawnego wina (zawarty w nim alkohol wyparuje podczas dalszego gotowania, ale wino wzbogaci smak i aromat zupy) i litr gorącego esencjonalnego bulionu – może być wołowy albo warzywny. Bulion możemy sami przygotować wcześniej albo skorzystać z kupionego w sklepie koncentratu (sprzedaje się go w słoiczkach). Całość gotujemy jeszcze 5 – 10 minut, dodając do smaku sól i pieprz oraz tymianek (najlepiej świeży).

Grzanki z bagietki lub pokrojonej w kostkę bułki

Grzanki do zupy cebulowej także możemy przygotować na różne sposoby. Możemy użyć bagietki pokrojonej na kromki, które opiekamy z dwóch stron w piekarniku, w tosterze lub na patelni (na maśle lub smarując kromki z obu stron oliwą z oliwek). Zupę umieszczamy w naczyniu do zapiekania lub rozlewamy do żaroodpornych miseczek, na jej powierzchni układamy kromki bagietki i posypujemy grubo startym serem, np. mozzarellą lub gruyère. Naczynie (lub miseczki) z zupą, grzankami i serem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 – 200 st. C. (najlepiej z funkcją grillowania od góry) i zapiekamy do czasu, aż ser się roztopi.
Wygodniejsze jednak wydaje się przygotowanie mniejszych grzanek z pokrojonej w kostkę pszennej bułki. Kostki pieczywa obsmażamy – mieszając - na patelni na sporej ilości masła, aż zyskają złoty kolor. Możemy też umieścić je - na papierze do pieczenia – w piekarniku (170 st. C) i piec, również od czasu do czasu mieszając, aż się zarumienią. Wtedy wlewamy zupę do talerzy lub miseczek, wsypujemy grzanki i posypujemy tartym serem, już bez zapiekania. Ten wariant jest może nieco mniej wykwintny, ale wygodniejszy, a zupa również smakuje wyśmienicie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany