Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
11 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców

Owoce w miodzie

Składniki
▪ 1-2 garści drobnopestkowych owoców, np. malin, aronii, żurawiny,
▪ 1/4 cytryny,
▪ 100 ml płynnego miodu.

Przygotowanie
1. Włóż owoce włóż do wysterylizowanego słoiczka, dodaj plastry cytryny
i zalej miodem.
2. Zakręć słoik i pozostaw na 2-3 doby kuchennym blacie, co jakiś czas go odwracając, by składniki się mieszały.
3. Gotowy deser przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu tygodnia lub szybciej, jeśli fermentacja będzie zbyt burzliwa (te twardsze wytrzymają nawet kilka miesięcy). Ze względu na zawartość alkoholu serwuj go dzieciom wyłącznie w pierwszej fazie fermentacji.

Zobacz również

Ruszyły matury z języka polskiego. Opolscy maturzyści w świetnych humorach

NOWE
Ruszyły matury z języka polskiego. Opolscy maturzyści w świetnych humorach

Świetny występ naszych bilardzistów. Zdobyli 11 medali mistrzostw Polski juniorów!

NOWE
Świetny występ naszych bilardzistów. Zdobyli 11 medali mistrzostw Polski juniorów!

Polecamy

Jeden sezon, dwa awanse w rodzinie Maków? Mateusz bohaterem GKS Katowice

Jeden sezon, dwa awanse w rodzinie Maków? Mateusz bohaterem GKS Katowice

Świątek na okładce magazynu „Elle” gra w „czerwone i czarne” [ZDJECIA]

Świątek na okładce magazynu „Elle” gra w „czerwone i czarne” [ZDJECIA]

Nocny pożar chlewni w Łódzkiem. Dym zabił ponad dwa tysiące sztuk trzody chlewnej

Nocny pożar chlewni w Łódzkiem. Dym zabił ponad dwa tysiące sztuk trzody chlewnej