Żółte curry
Żółte curry możemy podać z ryżem lub makaronem typu wstążki
Co dodać do curry? Składniki:
Składniki:
- 2 ziemniaki,
- średni batat,
- cukinia,
- boczniaki (opcjonalnie),
- czerwona i żółta papryka,
- marchewka,
- 4 cm korzenia imbiru,
- pęczek pietruszki,
- puszka mleka kokosowego,
- łyżka oleju kokosowego,
- łyżeczka pasty yellow curry,
- dwa liście kaffiru (można je zastąpić skórką otartą z limonki).
Jak przygotować szybkie curry? Krok 1 i 2
1. Ziemniaki, batata i marchewkę obrałam i pokroiłam na małe kawałki. Rozgrzałam na patelni łyżkę oleju kokosowego i szybko obsmażyłam warzywa w wysokiej temperaturze.
2. Kiedy warzywa trochę zmiękły, dodałam pokrojony w plasterki korzeń imbiru oraz paprykę, boczniaki i cukinię. Ponownie podsmażyłam. Warzywa w curry nie powinny być miękkie, ale lekko twardawe i chrupiące.
Krok 3 i 4 na kolejnym zdjęciu galerii.
Szybkie curry. Krok 3 i 4
3. Dodałam mleko kokosowe, kaffir oraz pastę yellow curry, po czym dusiłam całość przez 10 minut. Pastę należy dodawać po trochu, żeby sprawdzić, czy danie nie będzie dla nas zbyt ostre.
4. Swoje curry podałam z ryżem, posypane natką pietruszki. Możesz je także podać z makaronem, typu wstążki i posypać tajską lub zwykłą bazylią.