Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zobacz, co się kryje w konserwach?

Krzysztof Zając
Jana Podkówkę poprosiliśmy o ocenę jakości konserw oferowanych w łódzkich sklepach. Niektórymi był miło zaskoczony. Innych nie był w stanie zjeść.
Jana Podkówkę poprosiliśmy o ocenę jakości konserw oferowanych w łódzkich sklepach. Niektórymi był miło zaskoczony. Innych nie był w stanie zjeść. Krzysztof Zając
Czego najwięcej ma w sobie konserwa mięsna? Mało kto chyba wie, że... wody! To nie żart, ale fakt podawany przez samych producentów. Na szczęście nie wszystkie są tak złej jakości.

O fachową ocenę konserw oferowanych w łódzkich sklepach poprosiliśmy eksperta - Jana Podkówkę, prezesa Cechu Rzeźników i Wędliniarzy Ziemi Łódzkiej.

"Turystyczna" nierówna "turystycznej"
- W 1996 r. skończyły się obowiązujące wszystkich producentów normy mówiące, ile mięsa ma być w konserwie - mówi Jan Podkówka. - Teraz każda firma ma własne receptury. Dlatego - chociaż konserwy różnych firm tak samo się nazywają - smakują zupełnie inaczej.
Z zaprezentowanych przez nas dziesięciu konserw ekspert najwyżej ocenił "Karczek wieprzowy" firmy Evra Meat.
- Konserwa ładnie pachnie i jest smaczna - wylicza prezes cechu. - Nie ma nadmiaru przypraw. Do tego zawartość mięsa jest bardzo wysoka, bo wynosi aż 90 procent.

Niezjadliwa okazała się natomiast "Konserwa Turystyczna Werblinski".
- Trudno tu wyczuć smak mięsa, a nawet jakikolwiek inny smak miły dla podniebienia - ostro skrytykował specjalista. - Ja bym czegoś takiego nie zjadł i nikomu nie polecił. Ale co się dziwić, skoro ta 300-gramowa puszka kosztuje zaledwie 1,59 zł. Trudno oczekiwać smacznej zawartości.
Według Jana Podkówki, rynek konserw zniszczyła wspomniana likwidacja norm wymaganego składu konserw, a także płytki portfel polskiego konsumenta.

- Konserwy na Zachodzie, np. w Niemczech, są smaczniejsze, ale też znacznie droższe niż w Polsce - wyjaśnia. - Polscy producenci walczą między sobą, często obniżając cenę i niestety jakość.

Mniejsze litery, większy wstyd
Na konserwach musi być podany ich skład. Tego wymagają przepisy. Producenci, unikając surowych kar, wypełniają ten obowiązek, ale często informacje te zapisują bardzo małymi literami. Robią tak, bo wstydzą się tego, co sprzedają. Im mniej mięsa w konserwie, a więcej wody, polepszaczy i wyrobów mięsopodobnych, tym druk jest mniejszy. Kto ma gorszy wzrok, nie ma szans ich przeczytać. Widzi za to cenę, która w wielu przypadkach decyduje o zakupie produktu.

Konserwa z... wody
W na etykiecie podaje się składniki według procentowej zawartości danego składnika. Na pierwszym miejscu znajduje się ten, którego jest najwięcej. A w "Konserwie Turystycznej Werblinski" na pierwszej pozycji jest... woda. Dopiero drugim składnikiem jest wieprzowina stanowiąca zaledwie 20 procent zawartości konserwy. Prawie drugie tyle (19 procent) stanowi MOM (mięso oddzielone mechanicznie od kurcząt, czyli zdjęte z korpusów drobiowych specjalną maszyną), a reszta składników to skórki wieprzowe, drobiowe, skrobia, mąka i inne zagęszczacze.
- Dla takiej konserwy prawidłowa byłaby nazwa nie mięsna, ale wodna - twierdzi Jan Podkówka.

Jeść, ale czytać
Czy zatem mamy zrezygnować z konserw tak przydatnych na działce, wycieczce lub gdy chcemy zjeść szybko mięsny posiłek?
- Dobrze przetworzone wędliny i wędzonki są smaczniejsze - mówi Jan Podkówka. - Od konserw jednak nie uciekniemy. Ale zanim zdecydujemy się je kupić, przeczytajmy ich skład.

***
Oto produkty, które ocenił nasz ekspert:

Konserwa Tyrolska AGRiCO (śniadaniowa)
Waga - 156 g, cena - 2,40 zł, mięso wieprzowe - 21 proc.
Mielonka Turystyczna WD (śniadaniowa)
Waga - 130 g, cena - 2,50 zł, mięso wieprzowe - 16 proc., mięso z indyka - 8 proc.
Mielonka z golonką AGRiCO
Waga - 300 g, cena - 5,70 zł, mięso z golonki wieprzowej - 28 proc.,
mięso wieprzowe - 14 proc.
Konserwa Turystyczna Evra Meat
Waga - 300 g, cena - 5,70 zł, mięso mechanicznie oddzielone od kurcząt - 36 proc., mięso wieprzowe - 6 proc..
Przysmak Śniadaniowy Pamapol
Waga - 300 g, cena - 3,99 zł, mięso wieprzowe - 40 proc., mięso oddzielone mechanicznie z kurczaka - 15 proc., skórki wieprzowe - 8 proc., mięso wołowe - 7proc.
Konserwa kibica. Przysmak Mispol
Waga - 300 g, cena - 3,29 zł, mięso wieprzowe - 20 proc., mięso mechanicznie oddzielone od kurcząt - 23,4 proc.
Konserwa Tyrolska Mispol
Waga - 300 g, cena - 2,19 zł, mięso mechanicznie oddzielone od kurcząt - 6 proc.
Konserwa Turystyczna Pamapol (słoik)
Waga - 300 zł, cena - 5,70 zł, mięso wieprzowe - 59,9 proc., skórki wieprzowe - 5,5 proc.
Karczek wieprzowy Evra Meat
Waga - 300 g, cena - 5,75 zł, mięso wieprzowe - 90 proc.
Konserwa Turystyczna Werblinski
Waga - 300 g, cena - 1,59 zł, mięso wieprzowe - 20 proc., mięso mechanicznie oddzielone od kurcząt - 19 proc.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany