Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Znamy już ceny wigilijnego karpia (wideo)

(mj)
Karp żywy z podłódzkich gospodarstw rybnych w tej chwili kosztuje w hurcie 11 zł za kilogram, czyli o 10 procent więcej niż w ubiegłym roku. Cena detaliczna jest jeszcze wyższa - 14-15 złotych za kilogram. A to zapowiada, że w sklepach zapłacimy za ten wigilijny przysmak jeszcze drożej.

- Odłowiliśmy 70 ton karpia - mówi Henryk Suchanowski, prowadzący gospodarstwo pod Aleksandrowem Łódzkim. - To o jedną trzecią mniej niż w ubiegłym roku. Wpłynęła na to niesprzyjająca pogoda. Pasza w tym sezonie była droższa. Stąd ceny wyższe. Ryby już czekają w magazynach, skąd trafią głównie do hipermarketów.

Żywe karpie na wigilijny stół  będą droższe niż przed rokiem.

Inne ryby ze stawów hodowlanych, np. jesiotr czy sum, też kosztują sporo. Cena hurtowa suma to 18 zł za kilogram, jesiotra - 22 zł/kg. W detalu zapłacimy ok. 25 zł.

Karp świąteczny za kilka dni pojawi się w sprzedaży w wielkich sieciach handlowych. W tym momencie jednak nie wiadomo jeszcze, w jakich cenach. Oferty są w przygotowaniu. W planach są także akcje promocyjne. W połowie grudnia 2010 r. za kilogram żywego karpia w jednym z hipermarketów w Łodzi płaciliśmy niespełna 8 zł. Jak będzie teraz, dopiero się okaże. Ceny w sklepach rybnych w Łodzi na święta też jeszcze stoją pod znakiem zapytania.
Henryk Suchanowski, właściciel podłódzkiego gospodarstwa rybnego, w hurcie sprzedaje karpie po 11 zł za kilogram.
- Karpiem żywym handlujemy przez cały rok i teraz cena za kilogram wynosi 16 złotych - mówi Józef Kasprzak, prowadzący sklep przy ul. Nawrot. - Nasi klienci już od pewnego czasu są zaniepokojeni informacjami o tym, że karpia jest w tym roku mało i może być drogi. Czekamy na odłowienie w stawach, skąd go przywozimy. Sądzę, że 1 grudnia będziemy wiedzieć, jaka cena na święta będzie obowiązywać u nas.

- Największego zbytu karpia spodziewamy się od 16 do 22 grudnia - przewiduje Henryk Suchanowski. - Jednak wtedy ceny mogą być jeszcze wyższe, o 10-15 procent.

Według znawców, najlepszy karp na wigilijny stół powinien ważyć 2-3 kilogramy. Jest na nim sporo białego mięsa i stosunkowo niewiele ości.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany