Znajdź swój przepis na zdrowie. Właściwy sposób odżywiania może być pomysłem na życie

Justyna Bakalarska
Jedynie kilkadziesiąt procent mięsa w mięsie, połowa składu produktu rozpoczynająca się od litery "E", chleb z miesięcznym terminem przydatności do spożycia i błyszczące owoce pryskane pestycydami. Tak może wyglądać dieta każdego Polaka. Może, ale nie musi.

Jedzenie współcześnie zatraciło swoją wartość kulturową - opowiada Jacek Szklarek, założyciel i prezes stowarzyszenia Slow Food Polska - W zasadzie praca zdominowała wszystkie aspekty życia, sprowadzając jedzenie jako element doładowania energetycznego, które ma nam pomóc lepiej funkcjonować. - dodaje. Jednak z każdym rokiem przybywa osób, które starają się dbać o zdrową dietę, dobre jakościowo produkty i smaczne, naturalne dania. - Na przestrzeni ostatnich pięciu lat w zakresie żywienia dokonała się prawdziwa rewolucja - stwierdza Szklarek - Co na to wpłynęło? Przede wszystkim większa świadomość konsumentów, kształtowana przez ekspertów, programy kulinarne i podróże po świecie.

Moda na zdrowe odżywianie wkroczyła z impetem do kuchni ludzi otwartych na nowe doznania kulinarne. Jednak jak zawsze w takich przypadkach początki bywają najtrudniejsze. - Nasze nawyki żywieniowe kształtowane są już od bardzo wczesnego dzieciństwa, dlatego zmiana ich nie jest prosta. - tłumaczy dietetyk Ilona Cichecka.

- W całym życiu wpływa na nie dużo czynników: rodzina, grupa rówieśnicza, religia, kultura, miejsce zamieszkania. Aby zmienić nawyki żywieniowe na bardziej prozdrowotne, należy zdać sobie sprawę z tego, że nie da się nieprawidłowych nawyków całkowicie wyeliminować… należy je zamieniać na nowe, te lepsze. Tak funkcjonuje tzw. pętla nawyku. - przestrzega.

Jacek Szklarek zwraca również uwagę na istotę wewnętrznego przekonania, że nadszedł czas na zmiany w tym zakresie - Kwestia smaku jest rzeczą indywidualną, nie można nawracać nikogo na siłę, przekonywanie intelektualne kogoś do innego jedzenia nie ma sensu. - mówi - To musi się dokonać poprzez obudzenie ciekawości i chęci próbowania różnych, często nieznanych dotąd rzeczy - stwierdza.

Zrób to sam
- Wszystko zaczęło się niewinnie - wspomina mieszkanka podwarszawskiego Wawra Joanna Krychniak - moja mama lubi kopać w ogródku. Parę lat temu zażyczyła sobie szklarnię i zaczęła sadzić w niej pomidory. Dziś mamy kilka rodzajów świeżych i zdrowych pomidorów prosto z ogrodu: zwykłych, malinowych, koktajlowych, tygrysich, czego dusza zapragnie. - zdradza. Oprócz pomidorów w przydomowej szklarni Pani Joanny i jej mamy rośnie wiele innych warzyw: ogórki, pietruszka, seler, marchewka, a obok nich stoi wędzarnia do szynek. Prosta w budowie - palenisko, podziemny, metrowy kanał oraz duża beczka, do której przedostaje się dym z paleniska, smakowicie otaczając swojskim smakiem, wiszące w niej na ruszcie, zamarynowane mięso. - Wędzona wędlina jest smaczniejsza, tańsza, zdrowsza i może dłużej leżeć - opowiada Pani Joanna - Umiejętności do jej przygotowania nie potrzeba wiele. Trzeba umieć rozpalać palenisko i wiedzieć, jakie drewno do niego wrzucić, najlepiej, aby było z drzewa owocowego i olchy - dodaje. Na przygotowanie takiego mięsa nie potrzeba również wiele czasu - około 3 godz. na szynkę, 20 min na rybę czy godzinę na kurczaka. Na tydzień przed wędzeniem należy mięso umieścić w marynacie. Potem można już tylko cieszyć się wyjątkowym smakiem domowego wyrobu. - Z takim mięsem można poeksperymentować - zachęca Pani Joanna - Ja zamarynowanego kurczaka nadziewam ananasem i smaruję całego majerankiem, a w trakcie wędzenia oblewam piwem, wtedy mięso jest bardziej kruche a wierzch złocisty. - proponuje.

Brzmi smakowicie, jednak nie każdy może pozwolić sobie na tego rodzaju przyjemności, bo gdzie posadzić warzywa czy wędzić mięso, mieszkając w bloku? Wówczas na pomoc przychodzą inne sprawdzone, a równie smaczne i zdrowe rozwiązania.

- Mam kilka ekspresowych sposobów na przygotowanie domowych wędlin - zdradza Aleksandra Ladachowska, która na co dzień prowadzi Agencję PR Infinity, a relaksuje się, gotując i pisząc blog Cytryna &Co.

Odkrywanie

Internet, tak jak w każdym temacie, również w aspekcie zdrowego żywienia stanowi współcześnie podstawowe źródło informacji i, wbrew pozorom, nie jest to tylko narzędzie młodego pokolenia - Dużo się mówi teraz o ekologicznych produktach i zdrowej żywności. - mówi Jadwiga Brzozowska, emerytowana nauczycielka. - Ja wychowywałam się na wsi, więc staram się wracać pamięcią do smaków mojego dzieciństwa. Najbardziej pomógł mi w tym internet, bardzo dużo wiadomości i przepisów stamtąd czerpię - dodaje. Pani Jadwiga właśnie w internecie odkryła hit oczyszczający wątrobę i trzustkę, czyli ostropest. - Znałam tę roślinę wcześniej, wiedziałam, jak wygląda, jak rośnie i kwitnie, ale nie wiedziałam, jak jest zdrowotna. - opowiada - Kupiłam ostropest, który nie jest drogi, i po zmieleniu w młynku dodaję go do czego się da, do chleba, do mięsa, kotletów.

Ponieważ roślina ta nie ma niemal smaku, a jest idealna na trawienie. Takie właśnie proste zmiany w sposobie odżywiania emerytka uważa za najistotniejsze w codziennej diecie. - Znalazłam na wsi młyn z kaszarnią, w którym sprzedają różne rodzaje mąk razowych, żytnich, owsianych. - opowiada - I teraz do każdej potrawy zamiast białej mąki dodaje otrąb, żeby zagęścić sos do mięsa, mieszam różne mąki. Nie wymaga to dużo czasu, bo jeśli ktoś gotuje w domu, to wystarczy użyć po prostu zdrowych składników do zwykłych potraw. Pani Jadwiga, mimo że na emeryturze czasu ma więcej, stara się również znaleźć rozwiązania, które wspomagają zdrowe odżywianie, ale nie są czasochłonne. Chleb piecze w specjalnym elektrycznym piecu, do którego wystarczy wrzucić potrzebne składniki - różne rodzaje mąk, olej, drożdże, trochę kefiru oraz sól do smaku, które w automacie zostają wymieszane i upieczone. Idealne, bo szybkie i zdrowe rozwiązanie dla osób, które żyją w ciągłym biegu.
Przebudzenie
Jednak nawet wśród wciąż zapracowanych osób coś zaczyna się zmieniać, stopniowo zwalniają tempo, aby znaleźć w ciągu dnia czas na odpowiedni posiłek. Próby te wspierane są dzięki szybko rozwijającym się barom ze zdrową żywnością. - Gdy kiedyś miało się problemy z nietolerancją pewnych składników pokarmowych czy było się na diecie, było się skazanym tylko i wyłącznie na siebie. - wspomina Jacek Szklarek - Dziś jest coraz więcej jadłodajni i lokali gastronomicznych, które dbają o to, aby dostarczać dania bez glutenu czy wegetariańskie - dodaje. Ciekawym, choć niestety dość kosztownym rozwiązaniem, jest catering dietetyczny. Po wykupieniu odpowiedniej opcji żywieniowej firmy cateringowe dostarczają codziennie pięć, zróżnicowanych, dietetycznych, stworzonych ze zdrowych składników posiłków.

Również do świadomości pracodawców zaczyna docierać, że dobre odżywianie odgrywa istotną rolę dla zdrowia ich pracowników, którzy dzięki temu rzadziej chorują i mają lepsze samopoczucie. Przykładem na to mogą być inicjatywy, takie jak te podejmowane w agencji interaktywnej Fenomen - W naszej firmie mamy tradycję środowych "social lunch". W każdą środę w firmie jest gotowany posiłek dla wszystkich pracowników przez jednego z nich. - opowiada Agnieszka Stelmaszczyk, dyrektor zarządzająca - Firma opłaca koszt zakupu składników oraz wyznacza dodatkowe małe wynagrodzenie za przygotowanie lunchu. Mamy szeroki przegląd różnych kuchni i osobistych preferencji. - chwali. Pani Agnieszka sama specjalizuje się w potrawach kuchni wegańskiej. Dla takich osób liczą się nie tylko kwestie zdrowia, ale i przekonania. Równowaga ducha i ciała, w które się wsłuchują, o które się troszczą.

Sposób na życie
- Jak myślę z perspektywy o swoim odżywianiu, to mogę powiedzieć, że większość mojego życia odżywiałam się "w miarę" zdrowo - opowiada wegetarianka Katarzyna Stańczak - Oczywiście zaliczyłam nieraz obiad z zupki chińskiej czy wizytę w fast foodzie, nawet powiem szczerze, były dłuższe okresy beztroski żywieniowej. Na całe szczęście dla mnie mam dość dobry kontakt ze swoim ciałem i gdy mój organizm zaczął mi podpowiadać, że powinnam coś zmienić. Zaczęłam bardziej uważnie patrzeć na to, co kładę na talerz - opowiada. Dziś dla Pani Katarzyny i jej partnera zdrowe odżywianie jest częścią codzienności, w której świadomie wybierają produkty, myśląc o tym, w jaki sposób powstały i jakie mają wartości odżywcze. Również zwracają uwagę na to, aby nie marnować jedzenia. - Wszyscy powinniśmy lepiej planować zakupy, aby nie musieć wyrzucać jedzenia do śmietnika. - zachęca Pani Katarzyna. Zdradza również sposoby na to, jak nie marnować produktów, które mamy w garnku lub w lodówce. - Często kiedy jednego dnia gotuję na obiad makaron z sosem warzywnym, z tego, co zostaje, następnego dnia robię pyszną w smaku zapiekankę z makaronu i warzyw. - podpowiada.

Zdarza się, że zdrowe jedzenie staje się punktem zwrotnym w życiu. - Moja podróż do świadomego życia zaczęła się już w gimnazjum, kiedy dowiedziałem się, jak wiele przechodzą zwierzęta w rzeźni - mówi Alan Dąbrowski, hair&make-up artist - Od tego momentu postanowiłem raz na zawsze pozbyć się wibracji śmierci z mojej diety. - wspomina. Przebudzenie Pana Alana w kwestii żywieniowej i zdrowej diety stało się dla niego impulsem do większych zmian. - Zacząłem uprawiać medytacje w ruchu. Ćwicząc starochińskie formy ruchu, wizualizuję sobie swoje cele i marzenia. - opowiada - W mojej pracy zawodowej wyeliminowałem także produkty testowane na zwierzętach, a celem na 2014 rok jest to, żeby w rurach mojej Akademii Wizażu popłynęła ekologiczna woda - opowiada.

Zmiany na lepsze
Radykalne zmiany być może nie są dla każdego. Jednak każdy, jeśli choć trochę chciałby poprawić swoje samopoczucie czy figurę, może zacząć od prostych, łatwych do zaakceptowania przez organizm elementów zdrowego odżywiania, które wprowadzane krok po kroku przyniosą zadowalające efekty. - Zmiana powinna być wprowadzana stopniowo i w dobrym momencie życiowym. - tłumaczy Ilona Cichecka - Chodzi o to, aby nie zaczynać diety w tym czasie, kiedy mamy jakieś inne ciężkie sytuacje życiowe, bo to się nie uda. - przestrzega. Jako dietetyk Pani Ilona radzi, aby zmiany każdego nawyku wprowadzać po kolei, nie zaś wszystkie naraz, jak również aby były to zmiany stopniowe - Jeśli nie jesteśmy przyzwyczajeni do picia 1,5 litra wody, to "od jutra" się tego nie nauczymy, ale możemy stopniowo zwiększać jej ilość w codziennym jadłospisie, zaczynając od 0,5 litra. To samo tyczy się odstawiania cukru, którego ilość należy zmniejszać stopniowo. - podpowiada, zwracając uwagę, że najważniejsza w tym wypadku jest konsekwencja.

Niezwykle istotny również jest umiejętny dobór produktów, w sklepie. - Najłatwiej jest rozpoznać produkty ekologiczne, które powinny zawierać Europejskie Logo Żywności Ekologicznej, czyli zielony listek. - informuje dietetyk - Nie należy sugerować się innymi wezwaniami producentów na opakowaniu, chociażby takimi, że pochodzi z ekologicznego regionu - dodaje. Produkty ekologiczne, nie tylko te spożywcze, można odnaleźć na stronie przygotowanej przez Ministerstwo Ochrony Środowiska www.ekoszyk.mos.gov.pl. - Jednak statystyki dotyczące sprzedaży produktów ekologicznych to kubeł zimnej wody - mówi Jacek Szklarek - W Polsce certyfikowanej żywności ekologicznej sprzedaje się niecały 1 proc. - stwierdza.
Jak zatem wybierać produkty, które na co dzień kupujemy w sklepie, aby były zdrowsze? - Przede wszystkim porównywać składy podobnych produktów i wybierać te z krótszą listą składu, bo to oznacza, że produkt jest mniej przetworzony. - radzi Cichecka - Nie powinniśmy również sugerować się ceną, bo niestety często niska cena oznacza gorszą jakość. - akcentuje. Często również producenci, chcąc zachęcić nas do zakupu właśnie ich produktu, nie zaś produktu konkurencji, kuszą oświadczeniami na opakowaniu, które w rzeczywistości nie mają przełożenia na zdrowie. - Chodzi na przykład o oświadczenia "bez konserwantów", zwłaszcza na opakowaniach produktów, które z zasady nie mogą być konserwowane (np. mleko, produkty dla dzieci, przetwory owocowe w puszkach i słoikach) - opowiada dietetyk - W błąd często wprowadzić mogą konsumenta deklaracje typu "bez dodatku cukru" lub "niesłodzone", oznacza to tylko, że produkt nie zawiera w sobie cukru, może jednak zawierać w sobie cukier naturalny lub słodzik i ta nazwa podana jest w składzie. Dlatego trzeba uważnie czytać etykiety. - przestrzega.

Nowy rok to zawsze czas postanowień. Być może warto zainspirować się historiami naszych bohaterów i w jednym z punktów na noworocznej liście zapisać: Odnaleźć swoją drogę do lepszego i zdrowszego żywienia?

Przepis na szynkę domową:

Składniki:
ładna szynka wieprzowa (u mnie bez tłuszczu)
około 5 łyżek soli - zależy od garnka, woda musi być mocno posolona
listek laurowy
ziele angielskie
3-4 ząbki czosnku
Wasze ulubione przyprawy. U mnie majeranek, czybrica pikantna i cząber.

Szynkę z przyprawami zalewamy wodą.
Zagotowujemy. Zostawiamy - najlepiej na noc.
Po 8-12 godzinach znowu zagotowujemy.
Zostawiamy do ostygnięcia i szynka jest gotowa! Większy kawałek proponuję zagotować trzy razy.
Można ją jeszcze wrzucić na 10 minut do piekarnika, żeby się ładnie zrumieniła, ale ja tak nie robię.

Przepis na szynkę z rostbefu:

Składniki:
kilogram ładnego rostbefu bez kości(kość zabieram do rosołu)
1/4 szklanki grubej soli morskiej
pimienton pikantny lub papryka pikantna w proszku (jeśli lubicie)
pieprz
gorczyca
chlust oliwy z oliwek

Rostbef czyścimy z błonek. Sól mieszamy z papryką, oliwą i pieprzem. Nacieramy mięso, układamy w ceramicznym naczyniu, zasypujemy resztą soli i zakrywamy folią spożywczą lub pokrywką (zależy jakie macie naczynie). Wkładamy na min. 1 dzień do lodówki.

Po wyjęciu opłukałam z soli, bo boczki były mocno słone, ale w środku oprócz słonejobwódki mięso już nie jest słone i ma ładny, ciemno-czerwony kolor.

Pokrojone w cienkie plasterki doskonale nadaje się do kanapek, ale też można podaćjak carpaccio z parmezanem, oliwą lub dowolnie, jak Wam się podoba. :)

Wideo

Materiał oryginalny: Znajdź swój przepis na zdrowie. Właściwy sposób odżywiania może być pomysłem na życie - Polska Times

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie