13 z 18
Kora południowoamerykańskiego pnącza zwanego kocim pazurem...
fot. Barna Tanko/123RF

Vilcacora

Kora południowoamerykańskiego pnącza zwanego kocim pazurem lub vilcacorą (Uncaria tormentosa) zawiera silne związki aktywne z grupy alkaloidów. W badania in vitro nie tylko zapobiegały one mnożeniu się koronawirusa SARS-CoV-2, ale także zmniejszały jego szkodliwy wpływ na ludzkie komórki.

Już wcześniej wykazano, że vilcacora działa hamująco na różne wirusy (np. opryszczki czy dengi), teraz jednak wiadomo, że w przypadku nowego patogenu może unieczynniać niezbędny mu enzym Mpro. Wyciąg z kory powinien być jednak przygotowany na bazie roztworu wodno-alkoholowego.

14 z 18
Morskie algi to skarbnica prozdrowotnych związków, które...
fot. Daniel Poloha/123RF

Brązowe wodorosty

Morskie algi to skarbnica prozdrowotnych związków, które wciąż są poznawane. Substancje wspomagające walkę z koronawirusem zawierają m.in., stosowane w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej brązowe wodorosty kun bu.

Gatunek o nazwie Ecklonia kurome jest źródłem polisacharydów, które w badaniach in vitro całkowicie blokowały aktywność głównej proteazy koronawirusa, enzymu o nazwie Mpro (inaczej 3CLpro). Jest on niezbędny do replikacji patogenu, a gdy nie działa, infekcja nie może postępować. Polisacharydy mogą też zapobiegać atakom kolców koronawirusa na komórki.

15 z 18
Rosnąca w Indiach roślina o nazwie Cissampelos pareira to...
fot. Krish Dulal/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Cissampelos pareira

Rosnąca w Indiach roślina o nazwie Cissampelos pareira to źródło surowca stosowanego tam od wieków w celach leczniczych m.in. przy infekcjach oddechowych, żółtaczce czy zaburzeniach hormonalnych.

Składniki aktywne wyciągu z całej rośliny mają właściwości antywirusowe i antymalaryczne. Efektywność przeciwko koronawirusowi SARS-CoV-2 ma związek z hamowaniem replikacji tego wirusa poprzez działanie na receptory estrogenowe 1 (ESR1), co udowodniono w badaniach linii komórkowych.

16 z 18
Spokrewniona z szałwią pachnotka zwyczajna (Perilla...
fot. Suanpa/pixabay.com

Pachnotka zwyczajna

Spokrewniona z szałwią pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens), nazywana też bazyliową lub dzikim sezamem, to cenione kulinarnie źródło listków o wyjątkowym aromacie i smaku przypominającym miętę. Jedna z jej odmian jest powszechnie spożywana w Japonii jako shiso.

Zawarte w pachnotce antyoksydanty takie jak kwas rozmarynowy, luteolina i apigenina mają działanie przeciwzapalne, antyalergiczne i rozkurczające. Wyciąg z rośliny, jednak przygotowany ze świeżego surowca, a nie suszonego, zawiera związki, które w badaniach laboratoryjnych zapobiegały powielaniu się koronawirusa w zarażonych komórkach.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Podlewają drzewa nocą. W tropikalne upały w Łodzi trwa walka o miejską zieleń

Podlewają drzewa nocą. W tropikalne upały w Łodzi trwa walka o miejską zieleń

Automat do pizzy będzie działał 7 dni w tygodniu przez 24 godziny na dobę!

Automat do pizzy będzie działał 7 dni w tygodniu przez 24 godziny na dobę!

Katarzyna depcze robotnikom po piętach

Katarzyna depcze robotnikom po piętach

Zobacz również

Podlewają drzewa nocą. W tropikalne upały w Łodzi trwa walka o miejską zieleń

Podlewają drzewa nocą. W tropikalne upały w Łodzi trwa walka o miejską zieleń

Katarzyna depcze robotnikom po piętach

Katarzyna depcze robotnikom po piętach