Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zimne nóżki. Przepis poleca Ewa Wachowicz. Jak zrobić zimne nóżki? Danie wraca do łask

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Ewa Wachowicz
Ewa Wachowicz Polsat
Zimne nóżki przepis. Czym zaskoczyć gości? Wybór menu zawsze sprawia trudność, zwłaszcza jeśli towarzystwo na przyjęciu jest mieszane, wielopokoleniowe. Co innego lubią młodzi, obyci z kuchnia całego świata, co innego tradycjonaliści wychowani na sałatce jarzynowej z majonezem. Na szczęście można ich pogodzić, bo smaczna klasyka zawsze znajdzie uznanie wśród smakoszy. W sylwestrowym wydaniu polsatowskiego programu „Ewa gotuje” jego gospodyni Ewa Wachowicz poleca m.in.: zimne nóżki.

ZIMNE NÓŻKI PRZEPIS EWY WACHOWICZ

Kilka dekad temu obowiązkowy składnik imprezowego jadłospisu. Współcześnie raczej egzotyczny dodatek z dawnych czasów, choć perfekcyjna galareta może podbić podniebienia wszystkich, którzy nie stronią od mięsa (choć do łask wracają wytrawne galaretki także te wegetariańskie lub z rybą). Tajemnica zimnych nóżek tkwi w dobrej jakości wieprzowych nóżkach i bardzo wolnym gotowaniu. W czasie tego procesu wygotowuje się z nóżek naturalny klej, który po zastygnięciu przybiera formę galaretki, choć bez żelatyny.

Składniki

  • 2 - nóżki wieprzowe
  • 2 - golonki
  • 6 - liści laurowych
  • 8 - ziarenek ziela angielskiego
  • 3 - marchewki
  • 2 - pietruszki
  • jajka przepiórcze
  • groszek zielony konserwowy
  • sól
  • pieprz
  • DO PODANIA
  • cytryna
  • ocet
  • chrzan

Przygotowanie

  • Mięso umyć i oczyścić.
  • Przełożyć do garnka, zalać wodą, przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Przykryć i zagotować.
  • Zdjąć szumowiny i gotować pod przykryciem na małym gazie przez 4 godziny.
  • Warzywa obrać, dodać do nóżek i golonki.
  • Przyprawić solą i pieprzem.
  • Przykryć i gotować przez godzinę.
  • Nóżki i golonkę wyjąć i wystudzić.
  • Mięso oddzielić od kości.
  • Warzywa pokroić w kostkę. Ułożyć w tortownicy.
  • Dorzucić groszek oraz jajka ugotowane na twardo.
  • Zalać przecedzonym, zimnym wywarem.
  • Wstawić do lodówki na całą noc.
  • Podawać pokrojone na kawałki – z octem, cytryną, chrzanem i ćwikłą.

Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany