Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zielone bogactwo szpinaku

(jed)
Szpinak
Szpinak Agnieszka Jedlińska
Szpinak kojarzy się zwykle z brejowatą papką serwowaną w przedszkolu lub szkolnej stołówce. Tymczasem jest on nie tylko zieleniną bogatą w żelazo, ale i smacznym dodatkiem do codziennych posiłków.

Szpinak smakuje na surowo i po ugotowaniu. Dlatego można go jeść do wszystkiego.

A warto, bo wzmacnia mięśnie, zapobiega anemii, jest skuteczny w walce z nowotworami, leczy zaparcia (wszystkie zielone rośliny mają tę właściwość) i nadciśnienie.

Chroni przed miażdżycą oraz udarem. 100 gramów to zaledwie 20 kalorii, a zawiera magnez, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy oraz witaminy A i C.
Szpinak

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany