- W przełyku są dwa zwieracze: górny i dolny - mówi Ewa Borowiec, dietetyk - Zgaga dokucza wtedy, gdy ten drugi nie tworzy bariery, nie jest skurczony. Częściowo strawiony pokarm cofa się i wywołuje silne pieczenie w przełyku. Właśnie wtedy mamy do czynienia ze zgagą. Co robić?
Należy ograniczyć objętość posiłków, unikać tłustych potraw, przypraw i alkoholu. Nie należy pić kawy, herbaty, coca-coli, soków z cytrusów. Niewskazane jest jedzenie jabłek, śliwek, melonów, bananów i brzoskwiń.
Aby doraźnie złagodzić przykre dolegliwości, można zażyć np. maalox, który zawiera wodorowęglan magnezu i wodorowęglan aluminium. Neutralizuje sok żołądkowy i łagodzi zgagę. Zalecane są preparaty, których składnikiem jest węglan sodowy. Zobojętnia kwasy żołądkowe, łagodzi stan zapalny, likwiduje pieczenie w gardle i przełyku.
Zobacz też: Wypadek motocyklisty w centrum Łodzi
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Nagłe wieści o Janinie i Tadeuszu z "Sanatorium miłości"! Znamy sensacyjne szczegóły
- "Nasz Nowy Dom" czekają spore zmiany! Romanowska nie pomoże już biednym rodzinom
- Tak córka Marty Kaczyńskiej radzi sobie w Korei. Niesamowite, jak się zmieniła [FOTO]
- Prześledziliśmy przemianę włosów Majdana. Było ściernisko, a dziś jest San Francisco