Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich

ei24
.
. Jarosław Ziarek
91-845 Łódź, ul. Franciszkańska 137

tel. 42 655 - 10 - 40
Adres internetowy, e-mail: www.spozywczak.lodz.pl
[email protected]

Oferta na rok 2012/13
1.Technikum 4-letnie, zawód: technik technologii żywności, klasa 1ta, 1tb
2.Zasadnicza szkoła zawodowa, 3-letnia zawód: cukiernik, klasa 1a, 1b1
3.Zasadnicza szkoła zawodowa, 3-letnia zawód: wędliniarz, klasa 1b2
4.Zasadnicza szkoła zawodowa, 3-letnia zawód: piekarz, klasa 1c1
5.Zasadnicza szkoła zawodowa, 3-letnia zawód: operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, klasa 1c2

Baza szkoły
Bazę szkoły stanowi trzypiętrowy budynek z wydzielonym skrzydłem zawodowym. Posiadamy:
o 18 klasopracowni wyposażonych w sprzęt audiowizualny i zaplecza,
o Piekarsko-cukierniczą pracownię zajęć praktycznych, spełniająca funkcję mini-zakładu piekarsko-cukierniczego,
o Dekoratorską pracownię cukierniczą wyposażoną w zestawy do produkcji ciasteczek bankietowych i tortów, wykonywania dekoracji z karmelu, mas cukrowych i czekolady,
o Bibliotekę z czytelnią i stanowiskami multimedialnymi,
o 4 pracownie komputerowe; trzy wyposażone w komputery PC i jedną w komputery Mac,
o 2 sale gimnastyczne z zapleczem (szatnie, natryski), siłownię, boisko "ORLIK",
o sklepik szkolny.

Oferta bezpłatnych zajęć dodatkowych

(TM) zajęcia fakultatywne przygotowujące do egzaminu maturalnego,
z języka polskiego, matematyki, języka niemieckiego, języka angielskiego

(TM) zajęcia fakultatywne przygotowujące do egzaminu zawodowego dla klas kończących technikum i zasadniczej szkoły zawodowej,
(TM) zajęcia dla klas pierwszych z języka polskiego i matematyki (prowadzone w formie indywidualnych konsultacji),
(TM) zajęcia Szkolnego Koła Piekarzy i Cukierników,
(TM) zajęcia sportowe SKS i Koła Tenisa Stołowego,
(TM) zajęcia w ramach działalności Szkolnego Ośrodka Kariery
i inne w zależności od potrzeb i zainteresowań uczniów.

Liczba uczniów w szkole: 360
Dni otwarte: 30 marca 2012 , w godz. 10-16

Czym się szkoła wyróżnia?
W szkole panuje przyjazna atmosfera, sprzyjająca nauce. Uczniowie mogą rozwijać swoje zainteresowania w szkolnych kołach i organizacjach. W szkole aktywnie działają: Samorząd Uczniowski, Teatrzyk szkolny "Rogalik", Szkolne Koło PCK, Szkolny Klub Europejski, Szkolne Koło Przyjaciół Książki, Szkolne Klub Sportowy, Szkolne Koło Regionalne, Szkolny Ośrodek Kariery, Szkolne Koło Sportów Obronnych, Szkolne Koło Piekarzy i Cukierników, Szkolne Koło Tenisa Stołowego, Szkolne Koło BHP
Wychodząc naprzeciw potrzebom rodziców uczniów organizujemy dla nich warsztaty o tematyce związanej z rozwiązywaniem problemów wychowawczych oraz comiesięczne zebrania i konsultacje. Uczniowie mają zapewnioną pomoc psychologiczno-pedagogiczną oraz, w razie potrzeby, pomoc materialną (stypendia socjalne).
Włączamy się w różnego rodzaju inicjatywy organizowane na terenie naszego miasta oraz realizujemy projekty finansowane ze środków Unii Europejskiej. W latach 2009-11 realizowaliśmy projekt "Od placka drożdżowego do tortu weselnego czyli od ucznia do mistrza" w ramach PO Kapitał Ludzki. Uczniowie biorący udział w projekcie mieli możliwość uczestniczenia w zajęciach pozalekcyjnych z zakresu umiejętności cukierniczych wymagających wysokiego kunsztu, zajęciach ze skuteczności osobistej a przede wszystkim ze szkoleń prowadzonych przez mistrzów cukierników w Europejskiej Szkole Mistrzów PROFESIONAL przy Cukierni Kandulski oraz w firmie P.AN Centrum Słodkiej Dekoracji w Poznaniu. Uczestnicy projektu uzyskali też certyfikaty potwierdzające ich umiejętności zawodowe z zakresu cukiernictwa. W ramach projektu szkoła została wyposażona w profesjonalny sprzęt cukierniczy.
W tym roku przystąpiliśmy we współpracy z Izbą Rzemieślniczą w Łodzi do realizacji dwóch projektów "Akademia młodego cukiernika" oraz "Akademia młodego piekarza", w ramach których uczniowie będą doskonalić praktyczne umiejętności zawodowe.
Szkoła nasza znana z organizowania warsztatów piekarsko-cukierniczych dla gimnazjalistów i uczniów szkół podstawowych. Podczas zajęć uczniowie rozpoznają swoje preferencje zawodowe oraz mają możliwość nabycia podstawowych umiejętności praktycznych charakterystycznych dla zawodów branży spożywczej - piekarzy i cukierników.
Tradycją stało się organizowanie przez nas od kilku lat "Święta Mazurka" we współpracy z Łódzką Izbą Rzemieślniczą oraz łódzkimi cukiernikami i piekarzami.
Od wielu lat jesteśmy organizatorami Wojewódzkiego Etapu Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik oraz na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz.
Nasi uczniowie uzyskują wysokie lokaty w tych konkursach - także na poziomie ogólnopolskim.

Bazę sportową wykorzystujemy do propagowania kultury fizycznej nie tylko na terenie naszej szkoły, ale także na terenie miasta. Jesteśmy organizatorami wielu międzyszkolnych imprez i zawodów sportowych. We współpracy z Miejskim Szkolnym Związkiem Sportowym organizowaliśmy zarówno dla dziewcząt jak i chłopców zawody dla szkół ponadgimnazjalnych oraz gimnazjów w piłce siatkowej, rugby, piłce nożnej oraz grach i zabawach.

WYBÓR "SPOŻYWCZAKA" TO GWARANCJA PEWNEJ I ATRAKCYJNEJ PRACY

.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany