Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko...
fot. ivabalk/pixabay.com

Co zrobić, żeby grill był zdrowszy? Te metody polecają dietetycy. Zobacz najlepsze sposoby na przygotowanie pysznych dań z grilla

Używaj marynat

Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko poprawia jego walory, ale przede wszystkim hamuje niekorzystne reakcje, które prowadzą do powstawania w nim rakotwórczych związków.

Najlepiej używaj marynaty, a oprócz ziół i przypraw korzennych uwzględniaj w niej jakikolwiek alkohol, nawet ten mocny. Marynatę stosuj w ilości ok. 125 ml (1/2 szklanki) na 0,5 kg mięsa. Dobrze wchłaniają ją produkty takie jak ryby, owoce morza (np. krewetki), grzyby i bakłażany – na ich zamarynowanie potrzeba mniej czasu.

Aby poprawić przenikanie składników smakowych do mięsa, można ponacinać jego powierzchnię nożem.

Zobacz również

Powiatowy Jarmark Wielkanocny w Radomsku. Ostatnia chwila na świąteczne zakupy. FOTO

Powiatowy Jarmark Wielkanocny w Radomsku. Ostatnia chwila na świąteczne zakupy. FOTO

Warta ma swój własny zielony pociąg! Wiemy, kiedy będzie kursował i kogo będzie woził

Warta ma swój własny zielony pociąg! Wiemy, kiedy będzie kursował i kogo będzie woził

Polecamy

Nowość w klasach mundurowych. Szykują się spore zmiany

Nowość w klasach mundurowych. Szykują się spore zmiany

Polska zagra na Euro 2024. "To może być ostatnia wielka impreza dla kilku piłkarzy"

Polska zagra na Euro 2024. "To może być ostatnia wielka impreza dla kilku piłkarzy"

Sałatka z rzeżuchą – wiosenny dodatek na Wielkanoc i nie tylko

Sałatka z rzeżuchą – wiosenny dodatek na Wielkanoc i nie tylko