MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowie z "Expressem" . Lecznicza moc ziół (1)

Sylwester Mudzo
W sklepach ze zdrową żywnością dostępnych jest wiele gotowych mieszanek ziołowych.
W sklepach ze zdrową żywnością dostępnych jest wiele gotowych mieszanek ziołowych. Polskapresse
Od dziś w naszym cyklu "Zdrowie z Expressem" prezentujemy naturalne metody leczenia opracowane i stosowane z powodzeniem przez naturoterapeutkę i znawczynię niezwykłej mocy ziół - Marię Szałańską.

Wiele popularnych opracowań podaje ogólne zasady stosowania ziół w konkretnych schorzeniach. Musimy jednak pamiętać, że wszelkie terapie należy dobierać indywidualnie. Np. dziurawiec "nie lubi blondynek". Dlatego muszą go stosować z umiarem i bardzo ostrożnie. Zioła, tak jak ludzie, posiadają swój charakter. Jedne lubią zbiorowe działanie (w mieszankach), inne są samotnikami. Takimi indywidualistami są wspomniany dziurawiec, mniszek i kozłek lekarski.
Dziurawiec w mieszankach wzmacnia ich działanie. Pity samodzielnie ma bardzo silne właściwości lecznicze. Podobnie jest z mniszkiem. Jako solista to jeden z najskuteczniejszych środków wzmacniających organizm.

W naturalnych warunkach aloes osiąga kilka metrów wysokości.

Filary zdrowia
To dziesięć substancji leczniczych pomagających na co dzień zapobiegać, a często i leczyć wiele trapiących nas dolegliwości.
1. Pomidory - zawierają witaminę C i antynowotworowy barwnik likopen. Najlepiej działają przetwory pomidorowe.
2. Orzechy - przeciw zaparciom, obrona przed rakiem piersi i prostaty. Kwas linolenowy nie dopuszcza do powstawania złogów cholesterolowych, chroni przed chorobami serca. Orzechy laskowe są bardzo dobre dla nadciśnieniowców (kilka dziennie).
3. Wino czerwone - bogate we flawonoidy - związki przeciwdziałające rozwojowi nowotworów i miażdżycy. Flawonoidy zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych, zapobiegają obrzękom, działają rozkurczowo na naczynia, chroniąc tym samym przed zawałem.
4. Brokuły - bogate źródło glukoselanu i witamin A, E i beta-karotenu (przeciwdziałają nowotworom okrężnicy).
5. Szpinak - wzmacnia system nerwowy, zwiększa ilość hemoglobiny, zawiera sporo kwasu foliowego. Jedzenie w pierwszym trymestrze ciąży zapobiega uszkodzeniom układu nerwowego dzieci.
6. Czosnek - pomaga leczyć bronchit, katar, ból gardła, astmę, niestrawność, zaparcia, biegunki, stawy. Przyspiesza wydalanie cholesterolu z organizmu (zmiażdżony czosnek). Chroni przed miażdżycą i chorobami serca.
7. Zielona herbata - napój ludzi długowiecznych, opóźnia proces starzenia się, obniża poziom cholesterolu, chroni przed miażdżycą. Ułatwia koncentrację, wzmacnia organizm. Obniża ciśnienie. Szukajmy odmian ekologicznych.
Przy niskim ciśnieniu należy pić herbatę czarną, która zawiera więcej kofeiny pobudza układ krążenia, stawia na nogi.
8. Czarne jagody - antocyjany, dobrze wpływają na naczynia krwionośne, wykorzystywane w leczeniu żylaków. Zaleca się je na nawracające zapalenie pęcherza i biegunki - osłaniają śluzówkę jelit i dróg moczowych przed inwazją bakterii.
9. Owsianka - błonnik z płatków owsianych reguluje pracę jelita grubego, zapobiega zmianom nowotworowym jelit. Płatki są źródłem białka, witaminy E, witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego, a także zapewniają zdrowie naszej skórze.
10. Łosoś - cenny dla urody, związki DMAE (dimetylaminoetanol), wspomaga działanie napięcia mięśni i skóry. Zawierają dużo wittaminy D, E, potasu i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Potas zapobiega nadciśnieniu, witamina E neutralizuje wolne rodniki i toksyny, a witamina D chroni przed osteoporozą.

W sklepach ze zdrową żywnością dostępnych jest wiele gotowych mieszanek ziołowych.

Niezwykła moc aloesu
W naszym klimacie to roślina pokojowa lub szklarniowa znana w Europie od 1700 roku. Wykorzystywali ją do leczenia Hindusi, Grecy i Rzymianie. Jako lek aloes stosowany jest od ponad 3300 lat. Do Europy sprowadzili go Arabowie.

Zastosowanie liści aloesu:
o na okłady (likwiduje infekcje)
o nalewka spirytusowa (uodparnia)
o odwar wodny (uodparnia)
o wywar wodny (środek pomocny w terapiach oczu)

Sposób przygotowania:
o na okłady - liść zdjąć z rośliny, nie odcinać, umyć i wytrzeć, rozciąć i stroną węwnętrzną obłożyć bolący ząb, dziąsło, skaleczone lub ropiejące miejsce. Liść należy jakoś umocować. Można położyć na bolące miejsce, owinąć gazą i przytrzymać plastrem co najmniej 6 godzin. Okłady takie należy stosować systematycznie aż do ustąpienia objawów i likwidacji infekcji;
o nalewka spirytusowa - kilka liści zdjąć, drobno pokroić i zalać spirytusem (w ciemnym słoiku lub butelce). Kiedy straci mocny spirytusowy zapach, pić po kilkanaście kropli w kieliszku wody;
o odwar wodny - jeden średni liść z rośliny w wieku od 2,5 do 6 lat umyć, pokroić, zalać trzema szklankami wody i gotować od 5 do 10 minut, przecedzić. Wodę aloesową zostawić w kuchni, w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Pić dwa razy dziennie po pół szklanki;
o wywar wodny - należy przygotować szczególnie starannie. Stanowi bowiem płukankę do oczu, pozwalającą pozbyć się wielu problemów z tym wrażliwym organem.
Jeden średni liść z rośliny rosnącej od 2,5 do 6 lat należy bardzo starannie umyć (nie moczyć). Zalać dwiema szklankami zimnej wody, gotować wolno 15 minut. Następnie przecedzić wywar przez sitko specjalnie do tego przeznaczone, bezpośrednio do umytego i wyparzonego słoika. Płukać oczy 5 razy dziennie przy użyciu specjalnego kieliszka, do którego wlewamy wywar, a potem przykładamy do gałki ocznej. Pamiętajmy! Zarówno kieliszek, jak i słoiczek, w którym jest trzymany, uprzednio należy wyparzyć.

Nie należy przygotowywać wywaru o wyższej koncentracji. Może czasami powodować lekkie pieczenie oczu. Jeżeli wystąpiłoby zaczerwienienie oczu, znaczyłoby, że nie zostały zachowane właściwe proporcje. W wyniku płukania może wystąpić, ale nie musi, uczucie, że coś w oku przeszkadza, należy spokojnie poczekać, aż do momentu, gdy z oka lub oczu będzie się "wysypywał piasek". Jest to szczególnie widoczne rano.

Środki stosowane w terapii domowej
Oto trzydzieści niezwykłych środków stosowanych przez panią Marię Szałańską w naturalnym leczeniu:
1. Aloes
2. Winko aloesowe
3. Bursztyn
4. Wino czerwone
z bursztynem
5. Winko czosnkowe
6. Winko cebulowe
7. Cebula
8. Cytryna
9. Owoc czarnego bzu
10. Siemię lniane
11. Czeremcha
12. Orzech włoski
13. Kasztanowiec
14. Mniszek lekarski (mlecz)
15. Dziurawiec
16. Łopian
17. Babka lancetowata
18. Cztery zioła (kminek, tymianek, rumianek i majeranek)
19. Imbir
20. Kozłek lekarski
(waleriana)
21. Ziemniaki
22. Rodzynki
23. Sól kuchenna
24. Płatki owsiane
25. Herbata prawdziwa
26. Skorupki z kurzych jaj
27. Rosół z kurczaka i kury
28. Mięso - cielęcina lub bardzo młoda wołowina
29. Kasza jęczmienna
30. Woda z octem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany