Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowe kiszonki. Zobacz, co zawierają

(mj)
W czasie zimy kiszonki, obok mrożonek, doskonale zastępują świeże warzywa. Kisić można niemal wszystko, choć oczywiście u nas najpopularniejsze są kiszona kapusta i ogórki.

W domowych spiżarniach znajdziemy także m.in. kiszoną paprykę i kalafiory.

W czasie kiszenia w produktach zmniejsza się udział węglowodanów, które ulegają fermentacji do kwasów (głównie mlekowego oraz etanolu, dwutlenku węgla, acetylocholiny).

Kiszone warzywa są mniej kaloryczne, za to bogate w składniki mineralne i witaminy.
Są również źródłem błonnika pokarmowego i korzystnych bakterii fermentacji mlekowej. Każde warzywo i owoc poddane fermentacji zachowuje większość witamin i składników mineralnych, ale jednocześnie w czasie kiszenia powstają w nich witaminy z grupy B.
Z kolei kwaśne środowisko sprzyja stabilności witaminy C oraz A. Produkty kiszone są łatwiej strawne niż artykuły świeże.

***
Składniki kiszonek, które służą zdrowiu:
- kwas mlekowy - sprzyja zachowaniu oraz przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej;
- acetylocholina - odpowiada za tworzenie się impulsów nerwowych, sprzyja zmniejszeniu ciśnienia krwi, wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia perystaltykę jelit;
- błonnik pokarmowy - stymuluje jelita do pracy, wiąże toksyny, nadmiar cholesterolu, pęczniejąc w żołądku wypełnia go, dzięki czemu zmniejsza uczucie głodu;
- bakterie fermentacji mlekowej - wpływają korzystnie na jelita, regulują skład mikroflory jelit, chronią przed rozwojem bakterii gnilnych w jelitach.

Kiszonki najlepiej spożywać na surowo, robić z nich surówki i sałatki. W trakcie podgrzewania, zmniejsza się ich wartość odżywcza oraz zawartość korzystnej mikroflory.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany