Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zaskocz biesiadników podaj dania z grilla z orientalną nutą na ostro lub łagodnie

(JED)
materiały prasowe
Sezon grillowy w pełni. Wprowadzając do tradycyjnego menu potrawy lub składniki kuchni Bliskiego Wschodu pobudzą kubki smakowe. Ketchup, musztarda czy sos czosnkowy, które podajemy do kiełbasy lub karkówki możemy zamienić na pastę – dla fanów pikantnego jedzenia z ostrej papryczki harissa, a dla wielbicieli delikatnych smaków z bakłażana.

Soczysty kurczak na ostro

  • 700 g piersi kurczaka
  • 4–5 łyżek oliw
  • 1 łyżeczka pasty harissa np. marki Jasmeen
  • 1 kostka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego

Kilka godzin przed grillem przygotujmy marynatę. W dużym pojemniku lub misce trzeba wymieszać wszystkie składniki. Kurczaka myjemy i czyścimy z żyłek oraz chrząstek. Piersi dzielimy na kilka kawałków (najlepiej dla każdego). Włóż mięso do marynaty i dokładnie obtocz każdy kawałek. Schowaj do lodówki na co najmniej 2 godziny. Grilluj do zarumienienia z każdej strony i miękkości w środku.

Sprawdź pogodę na najbliższe dni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany