Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zapiekanka z papryką [PRZEPIS]

(lb)
Fot. monki
Ameryka ma swoje burgery, Niemcy wursty, a my zapiekanki. Zapiekanki pojawiły się na naszych ulicach w latach siedemdziesiątych. Dziś można znaleźć je w prawie każdym barze z szybkimi przekąskami.

O smaku zapiekanki decydują składniki. Bułka powinna być chrupiąca, ale miękka w środku. Ważny jest też ser. Najtańszy łatwo się roztopi, jednak jego smak będzie pozostawiał wiele do życzenia. Jeśli więc lubimy neutralne smaki, wybierzmy tradycyjną Goudę, bardziej charakterystyczny, pikantny posmak nada ser Podlaski.

Letnia zapiekanka z papryką

Składniki:
1 podłużna bułka pszenna
50 g startego sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki
8 pieczarek
1 cebula
papryka żółta, czerwona, zielona
mały kwiatek brokuła
ząbek czosnku
kilka plasterków chorizo lub salami
łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Bułkę posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku, aby nabrała aromatu. Pieczarki i cebulę drobno posiekać i lekko podsmażyć na oliwie, następnie ułożyć na bułce i posypać obficie serem. Papryki, kiełbaskę i brokuła pokroić i położyć na wierzchu. Zapiekankę włożyć na kilka minut do piekarnika (najlepsza będzie funkcja grill), aż ser się rozpuści. Gotową można polać ketchupem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany