Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zapiekane pyrki z szynką [PRZEPIS]

lb
Zapiekane pyrki z szynką
Zapiekane pyrki z szynką Fotsfera Pr
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy.

* Pożywne danie dla amatorów ziemniaków
* Faszerowane ziemniaki możemy podać z sosem.

Składniki:
szynka od Dawien Dawna firmy Gzella 150g ziemniaki duże 4 szt.cebula 1 szt. pieczarki 6 szt. masło 1 łyżka kapary 1 łyżeczka świeży rozmaryn 1 gałązka jajka 2 szt. ser żółty 50g pieprz czarny grubo zmielony do smaku.

Wykonanie:

Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości i odstawić do przestygnięcia. Szynkę pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, pieczarki w cząstki i poddusić na maśle. Dodać kapary, posiekany rozmaryn oraz pieprz do smaku i wymieszać. Po dwa ziemniaki położyć na folii aluminiowej (powinny też być nią owinięte do połowy wysokości) odciąć im końcówki. Środki ziemniaków nakłuć widelcem i nadziać farszem. Na farsz wybić po jajku, posypać startym serem. Danie wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze ok. 180 st. przez około 20 minut. Gdy będziemy je wyjmowali ser już powinien być zapieczony. Potrawę możemy serwować z sosem czosnkowym, tatarskim lub przygotowanym z gęstego jogurtu, czosnku i startego ogórka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany