Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zamrażajcie owoce i warzywa. Są tak samo zdrowe jak świeże. Jak je później rozmrażać?

(jed)
Jarosław Ziarek
Mrożenie to najlepsza metoda utrwalania żywności. Właściwie zamrażanie nieznacznie wpływa na wartość odżywczą i zawartość witamin w porównaniu do świeżych owoców.

Jak je rozmrażać?
1. Bezpośrednio przed użyciem nie powinno się rozmrażać ich do końca – w przypadku owoców wiąże się to z utratą soku, dlatego zaleca się, aby były lekko zamrożone przed użyciem.
2. Mrożone owoce wrzuca się wprost do gorącej wody, jednak nie należy gotować ich zbyt długo, lecz krótko i pod przykryciem.
3. Można rozmrażać na parze, proces ten najlepiej pozwala zapobiegać utracie cennych witamin.
4. Jeśli chcemy spożyć je na surowo, możemy je włożyć po prostu do lodówki na ok. 6 godzin.
5. Przyspieszenie rozmrażania, ale i bez szkodliwego wpływu na owoce, polega na włożeniu torebki z owocami pod strumień bieżącej, zimnej wody.

Uwaga: rozmrożonej żywności nie powinno się ponownie zamrażać – sprzyja to szybkiemu rozwojowi drobnoustrojów, a w efekcie psuciu żywności.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany