Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zamiast plastikowych siatek, płócienne, lniane woreczki na warzywa, owoce i pieczywo, czyli ekologia na co dzień

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Krzysztof Szymczak
Coraz więcej osób korzysta z wielorazowych woreczków na owoce, warzywa oraz pieczywo. Są lekkie, a po złożeniu mieszczą się nawet w niedużej, damskiej torbie. Można je kupić bez problemu w sklepach ze zdrową żywnością, na targowiskach oraz sklepach z gospodarstwem domowym. Te ekologiczne są uszyte z lnu lub płótna, które po zużyciu można wyrzucić na kompost, zakopać w ogrodzie lub wrzucić do śmieci bio. Taka naturalna tkanina ulega szybkiej biodegradacji, więc nie jest szkodliwa dla środowiska. A gdy się ubrudzi łatwo ją wyprać i zdezynfekować żelazkiem.

Wielorazowe woreczki to nie tylko mniej śmieci, ale także ogromna wygoda w domu, bo worek z warzywami, czy pieczywem można powiesić na ścianie i czerpać z niego w miarę potrzeb. W ten sposób warzywa i owoce lepiej się przechowują. Woreczki można też uszyć samodzielnie ze starego prześcieradła lub ścierki kuchennej. Można też wykorzystać stare firanki, które zamiast trafić na śmietnik posłużą jeszcze przez wiele miesięcy. Są łatwe do prania i estetyczne. Gotowe woreczki kosztują od 5 do 15 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany