Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zaczyna się święto piwoszy! 180 gatunków piwa, 20 wystawców

(g)
- Na targach pokażemy cztery rodzaje wytwarzanego u nas piwa, w tym pszenicznego weizena (z lewej) i podwójnego koźlaka (z prawej), mówi Krzysztof Zawlik, piwowar z browaru Bierhalle.
- Na targach pokażemy cztery rodzaje wytwarzanego u nas piwa, w tym pszenicznego weizena (z lewej) i podwójnego koźlaka (z prawej), mówi Krzysztof Zawlik, piwowar z browaru Bierhalle. Łukasz Kasprzak
W piątek w hali Expo przy ul. Stefanowskiego 30 zaczynają się pierwsze w Polsce Targi Piw Regionalnych w Łodzi. Podczas trwającej dwa dni imprezy będzie można skosztować ponad 180 gatunków złotego trunku z ponad 20 regionalnych browarów z kraju i zagranicy, dowiedzieć się jak ważyć piwo w domowych warunkach oraz posmakować potraw przygotowanych na piwie.

Kiszona kapusta zablokowała skrzyżowanie al. Politechniki z ul. Radwańską-FILM

Targi FILM VIDEO FOTO. Piękne modelki i drogi sprzęt - FILM

- Na targi przyjadą reprezentanci browarów z całego kraju (min. Kormoran, Lwówek, Książece) oraz z Litwy (Svyturys), Czech (Pilsner Uquell) i Belgii (Grimbergen) - mówi Grzegorz Wiśniewski z firmy Interservis, która jest organizatorem targów. - Zaprezentują piwa słodowe, jęczmienne z górnego i dolnego leżakowania, jednym słowem cały przekrój smaków i rodzajów.
Region łódzki reprezentować będą browar Koreb z Lasku, Cornellius z Piotrkowa i jeden z najmniejszych na targach, browar Bierhalle z Łodzi.
- Pokażemy cztery piwa w tym jedno premierowe - mówi Krzysztof Zawlik, piwowar z Bierhalle. - Będzie klasyczny pils, słodowe piwo marcowe z dolnego leżakowania, pszeniczny weizen o posmaku bananów i goździków i po raz pierwsze przez nas ważony podwójny koźlak, piwo o wysokim ekstrakcie (18,5) i zawartości alkoholu (8,5 proc.)
Ci, którzy zgłodnieją będą mieli szansę spróbować potraw przygotowywanych na piwie.
- Nasz kucharz będzie gotował dziennie cztery takie potrawy, każdą będzie dokładnie prezentował i omawiał - mówi Grzegorz Wiśniewski. - Będą min. torcik na piwie miodowym z bitą śmietaną, śledź bałtycki w marynacie z piwa i zupa cebulowa z serem chedarem na piwie.
Warto zajrzeć też na stoisko czeskiej firmy Pacovskie Strojirny gdzie można zapoznać się z technologią budowy browarów i warzelni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany