Zaczęły się już zapisy na świąteczne wędzonki. Kupić gotowe czy zrobić samemu?

(KZ)
Chociaż do Świąt Wielkanocnych jeszcze jest ponad trzy tygodnie, ale w sklepach i na rynkach ruszyły już zapisy na wędzonki.

Chociaż do Świąt Wielkanocnych jeszcze jest ponad trzy tygodnie, ale w sklepach i na rynkach ruszyły już zapisy na wędzonki.
– Jak na razie dwie osoby zamówiły szynkę i baleron. Ale to dopiero początek zakupów na święta – tłumaczy pani Grażyna z firmowego sklepu Jamir na Zielonym Rynku. Sklep nie ma jeszcze nawet ustalonych cen za jakie będzie sprzedawał surowe, tylko uwędzone mięso, ale prawdopodobnie kilogram szynki czy baleronu będzie kosztował około 20 zł za kilogram.
W sklepie inne "świąteczne " mięsa, można teraz kupić bez zapisów. Jak zawsze największym powodzeniem cieszy się szynka, karczek, a także delikatne polędwiczki wieprzowe. Kupują je jednak w tej chwili przede wszystkim amatorzy samodzielnego wędzenia.
Na innych stoiskach rynku również mięsa jest pod dostatkiem.
– Zapisać się trzeba jedynie na polędwiczki, które błyskawicznie, rano się sprzedają kupowane przez amatorów wędzonek – opowiada inny sprzedawca z rynku. Ceny ma wysokie, bo surowy, bardzo chudy, brzuch na wędzenie kosztuje u niego prawie 20 zł za kilogram, schab i karczek w podobnej cenie, a polędwiczka 28 zł za kilogram.

Kryzys wieku średniego. Skąd się bierze i czy dotyka wszystkich?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie