Żabka wycofuje produkty z wołowiną! [LISTA PRODUKTÓW]
Firma Konspol Holding również w oficjalnych komunikatach na swojej stronie twierdzi, że nie ma dowodów na to, że zakupiona przez nią partia mięsa pochodziła z partii skażonej. Wiadomo jednak, że kupiła mięso z rzeźni, które trafiło tam z ubojni bez badań inspektorów sanitarnych. Dlatego wydała oświadczenie, w którym informuje o natychmiastowym wycofaniu partii towaru zawierającego mięso z tej ubojni dostarczone do klientów i zatrzymaniu pozostałej partii w magazynie do czasu kontroli weterynaryjnej. […]
Są to:
Kiełbaska z wołowiną XL (nr partii 676/1),
Kiełbaska z wołowiną XL (780/1),
Cheeseburger wołowy 165g (515/C/1),
Cheeseburger wołowy 165g (553/C/1),
Cheeseburger wołowy 165g (581/C/1),
Frankfurterki z wołowiną 280g (822/1),
Frankfurterki z wołowiną 280g (973/1),
Pierożki Chinkali 240g (530/C/1/28),
Burger wołowy 240g (764/I),
Burger wołowy w bułce 170g (582/C/1),
Burger wołowy w bułce 170g (557/C/1),
Burger wołowy w bułce 170g (421/C/1),
Burger wołowy w bułce 170g (518/C/1),
Burger wołowy 240g (631/I),
Tortilla z wołowiną 250g (785/I),
Tortilla z wołowiną 250g (821/I),
Tortilla z wołowiną 250g (785/I).
Ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi poinformowało, że rzeźnia w Ostrowi Mazowieckiej (przedstawiona w Superwizjerze TVN), w której prowadzono nielegalny ubój została zamknięta i usunięta z listy zakładów, których produkcja jest dopuszczona do sprzedaży.
Sytuacja negatywnie wpłynęła na sprzedaż wołowiny w Łodzi. W ubiegłym tygodniu niektóre sklepy osiedlowe nie sprzedawały wołowiny w ogóle. A i w tym tygodniu wciąż klienci zamiast steków wołowych wybierają steki np. z indyka.
Wszystko leży – w małym sklepiku pręga, gulasz, tatar – wylicza Ewa Stolarska, emerytka, która wczoraj robiła zakupy na Retkini. - W dyskoncie też: burgery wołowe, steki.
Sprzedawcy nie ukrywają, że widzą spadek zainteresowania wołowiną. Duże sklepy organizują promocje, np. na nadchodzący weekend, a w ofercie jednego z hipermarketów pojawiła się nawet wołowina irlandzka w obniżonej cenie.
- Rozumiem niepokój klientów, ale chcę też podkreślić, że zawsze mogą oni upewnić się co do pochodzenia kupowanego mięsa – zwraca uwagę Zygmunt Śmiechowicz, przedsiębiorca branży mięsnej od 39 lat, prowadzący sklep przy Bałuckim Rynku. - Najlepiej kupować w sprawdzonych miejscach, a w razie wątpliwości pytać, bo każdy produkt musi mieć dokumenty identyfikacyjne.
Polska wołowina jest naprawdę coraz wyższej jakości.
Wielu producentów ubolewa nad sytuacją, bo w ostatnich latach jakość polskiej wołowiny zdecydowanie wzrosła. Niestety zła sława jednej ubojni zaszkodziła całemu rynkowi.