Z pasją zdrowo gotują i z apetytem jedzą - klasa IIIB z SP 2 wygrała ogólnopolską III edycję Szkoły na Widelcu

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Uczniowie z klasy IIIb Szkoły Podstawowej nr 2 w Łodzi zostali zwycięzcami III edycji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”. Film pt. „Dlaczego warto uczyć się gotować”, który nakręcili wspólnie z rodzicami i wychowawczynią Barbarą zapewnił im I miejsce. W programie uczestniczyło 2000 szkół z Polski.

Zdrowe nawyki żywieniowe powinniśmy kształtować już od najmłodszych lat, dlatego uczniowie z klasy IIIb ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Łodzi wraz z wychowawcą p. Barbara Wójciak wybrali się w niesamowicie ciekawą podróż kulinarną.
Od września 2019 roku uczniowie uczestniczą w Ogólnopolskim Programie Edukacji Żywieniowo - Kulinarnej „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”. Celem organizatora, czyli Fundacji Szkoła na Widelcu, jest przede wszystkim edukacja w zakresie prawidłowego
i świadomego żywienia oraz zachęcenie najmłodszych do gotowania. Fundacja powstała
w 2012 roku, a jej założycielem i pomysłodawcą jest Grzegorz Łapanowski - znany kucharz, autor licznych książek kulinarnych, juror i prowadzący polską edycję programu „Top Chef”, który na co dzień zajmuje się promocją dobrej żywności oraz idei zdrowego, naturalnego, świeżego i sezonowego jedzenia. Program został przygotowany we współpracy
z dietetykami, pedagogami i jest skierowany do uczniów klas „0” oraz I-III szkół podstawowych.

Uczniowie z klasy IIIb systematycznie uczestniczyli w zajęciach i warsztatach kulinarnych, zdobywali wiedzę na temat zdrowego odżywiania, poznawali Piramidę Zdrowego Żywienia, przygotowywali smaczne i zdrowe dania, założyli klasowy ogródek na parapecie, poznawali zasady zachowania przy stole, dowiedzieli się dlaczego należy jeść dużo warzyw i owoców, pić wodę i jak ważna jest aktywność fizyczna. Brali również udział w konkursach organizowanych przez Szkołę na Widelcu. W lutym wzięli udział w konkursie na najciekawszą realizację tematu „Tłuszcze w diecie” i znaleźli się w gronie 3 najlepszych szkół w Polsce.
Podczas zdalnego nauczania zajęcia nadal się odbywały, a uczniowie rozwijali swoje zdolności kulinarne i gotowali w domu razem z rodzicami. Wspólne przygotowanie posiłków, poznawanie nowych smaków i zapachów było niesamowitym przeżyciem i dawało im wiele radości.

W maju uczniowie uczestniczyli w głównym konkursie „Dobrze jemy, bo gotujemy”
i wspólnie z rodzicami i wychowawcą przygotowali film konkursowy pt. „Dlaczego warto uczyć się gotować”. Film ten dał im I miejsce i tym samym zwycięstwo III edycji programu, w której brało udział 2000 szkół z całej Polski.

W październiku odbył się finał konkursu. Szkołę Podstawową nr 2 odwiedził Grzegorz Łapanowski wraz z edukatorami fundacji, aby poprowadzić zajęcia i warsztaty kulinarne dla uczniów z klasy IIIb i wręczyć im wspaniałe nagrody - sprzęt kuchenny do gotowania na warsztatach m.in. robot kuchenny, wyciskarkę do soków, choppery ręczne, deski do krojenia oraz lunchboxy, fartuszki, zapas oliwy, zestaw ziół, notesy, kredki i pamiątkowy dyplom.

W tym roku szkolnym klasa 3b dołączyła do IV edycji Programu „Dobrze jemy, bo gotujemy”
i nadal będzie zgłębiać swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz rozwijać swoje umiejętności kulinarne.

Już od lipca zmiany w 300 plus?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie