Przepis na jabłkowego strudla jest jedną z trzydziestu receptur, które zawiera wydana niedawno książka o łódzkiej kuchni regionalnej pt. „Łódzka kuchnia czterech kultur”. Na publikację składają się dania kuchni polskiej, żydowskiej, niemieckiej i rosyjskiej, jakie łodzianie i mieszkańcy regionu jadali w domach i restauracjach w czasach największego przemysłowego rozkwitu Łodzi, czyli pod koniec XIX i na początku XX wieku. Autorkami książki są Agata Zarębska i Izabella Borowska. Obie są zawodowo związane z łódzką gastronomią, a od pięciu lat prowadzą internetowy serwis kulinarny (www.jemywlodzi.pl). Oryginalne przepisy zostały przez nie wyszukane m.in. podczas wertowania licznych łódzkich przedwojennych gazet.
Zawarte w książce przepisy zostały odświeżone przez szefów kuchni czterech łódzkich restauracji, którzy zaproponowali ich nowoczesne interpretacje. Stworzyli dania z poszanowaniem tradycji i uwzględnieniem nowych technik kulinarnych.
Z opracowania można dowiedzieć się, że kuchnia każdego z czterech narodów budujących miasto była inna. Łódzcy Niemcy byli przede wszystkim bogatymi fabrykantami i przemysłowcami, dlatego mogli pozwolić sobie na prawdziwe frykasy. Na ich stołach pojawiały się dziczyzna, homary, kawior, a nawet ostrygi. Nawet uboższych rzemieślników stać było na mięso, które rzadko widywano na stołach w domach polskich. W dziewiętnastowiecznej kuchni niemieckiej, podobnie jak dziś, królowała pieczona i duszona wieprzowina, kiełbasy, ziemniaki i kapusta. Chętnie popijano też zupy piwne i raczono się mocniejszymi trunkami.
Strudel jabłkowy
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- cukier puder do posypania ciasta
Nadzienie:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 3 – 4 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 50 g rodzynek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Mąkę przesiej na stolnicę lub blat. Zrób pośrodku zagłębienie, wlej w nie żółtko i olej oraz dodaj szczyptę soli. Zagnieć ciasto i wyrabiaj około 10 minut, dodając stopniowo wodę, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Powinno odchodzić od ręki i być elastyczne. Zawiń gotowe ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
Nadzienie:
Jabłka obierz, oczyść z szypułek i gniazd nasiennych, a następnie pokrój w drobną kostkę. Rodzynki zalej gorącą wodą i mocz przez około 10 minut. Odsącz i dodaj do jabłek razem z cukrem, cynamonem i bułką tartą.
Strudel:
Ciasto rozwałkuj jak najcieniej na oprószonej mąką stolnicy lub blacie. Powinno mieć prostokątny kształt. Posmaruj je stopionym masłem, zostawiając niewielką ilość tłuszczu na później. Wyłóż nadzienie na środek ciasta i rozprowadź je tak, by przy brzegach pozostało około 2–3 cm wolnego miejsca. Najpierw ostrożnie zawiń do środka krótsze brzegi ciasta, a następnie zwiń całość w roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Umieść strudel na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj z wierzchu pozostałym masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 30 – 40 minut. Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.
WSKAZÓWKA
Strudel można podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych, sosem wiśniowym i bitą śmietaną.
BOŻE NARODZENIE 2015: KTÓRE SKLEPY SĄ DZIŚ OTWARTE? JAKIE SKLEPY CZYNNE W ŚWIĘTA?
Śmiertelny wypadek w Tatrach. Turysta spadł z 200 metrów [TVN24/x-news]:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce
- Lodzia z "Rancza" bardzo się zmieniła. Na nowych zdjęciach trudno ją rozpoznać
- Tak dziś wygląda syn Olejnik. Jerzy Wasowski wyrósł na przystojnego mężczyznę
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice