Jest drogo, a będzie jeszcze drożej!
Jak podkreśla prof. Piotr Krajewski z Katedry Makroekonomii Uniwersytetu Łódzkiego skokowe zmiany cen, które obecnie można zaobserwować w sklepach wynikają z wielu aspektów. Po pierwsze dynamika wzrostu cen żywność wynika z ogólnej inflacji i cen surowców energetycznych, które przekładają się nie tylko na ceny benzyny, ale również prawie wszystkie aspekty gospodarki.
Po drugie sama żywność zdrożała ze względu na pasze i nawozy, które produkowane są w znacznym stopniu w Rosji. Jednak jak podkreśla prof. Krajewski najbardziej drożeją te produkty, które są bezpośrednio powiązane z sytuacją wojny na Ukrainie, czyli zboża, które do tej pory w dużej mierze do Polski i innych krajów sąsiedzkich eksportowane były z Ukrainy. Już można zaobserwować wzrost cen produktów takich jak chleb, mąki czy makarony. Według danych GUS mąka podrożała aż o 25,5 proc., pieczywo o 23,7 proc., kasze i ziarna zbóż o 23,1 proc., a makarony i produkty makaronowe są droższe o 9,1 proc.
W kwietniu br. średnia cena półkilogramowego bochenka chleba w woj. łódzkim wyniosła 3,99 zł. Jednak w zestawieniu z innymi województwami, w łódzkim średnia cena chleba wyniosła najmniej. W kwietniu najdroższy chleb był w woj. lubuskim i kosztował średnio 5,19 zł. W tym samym czasie w Łódzkiem masło kosztowało średnio 7,33 zł, a jeden litr mleka wzrósł do 3,4 zł.
Znacznie wzrosły również ceny mięsa – przeciętnie o 17,6 proc. Spośród artykułów w tej grupie dużo więcej niż przed rokiem klienci płacili za mięso drobiowe – o 46,7 proc. oraz mięso wołowe – o 29,9 proc. Podrożało także mięso wieprzowe – o 15,6 proc. oraz wędliny – o 8,7 proc. Analogicznie droższe są również oleje i tłuszcze - przeciętnie o 28,8 proc. (ceny tłuszczów roślinnych wzrosły o 33,0 proc., a tłuszczów zwierzęcych – o 25,8 proc., z tego ceny masła były o 25,8 proc. wyższe niż w kwietniu 2021 roku).
- Tak naprawdę drożeć będą wszystkie produkty ze względu na koszty surowców energetycznych, czyli chociażby dowóz produktów, ale również wyższe są koszty związane z zatrudnianiem pracowników. To też się przekłada na ceny żywności. - informuje prof. Piotr Krajewski.
W kwietniu br. ceny żywności wzrosły w skali roku o 13,2 proc. (przed miesiącem odpowiednio o 9,6 proc.). Znacznie podrożała m.in. kawa– o 11,2 proc. Dużo droższy niż przed rokiem był m.in. cukier o 35,0%. Średnia cena jednego kilograma cukru w woj. łódzkim w kwietniu 2022 r. wyniosła 3,59 zł.
Jest drogo, a będzie jeszcze drożej...
Według prof. Krajewskiego w ekonomii trudno jest prognozować, jak ceny żywności będą wyglądały za 2-3 miesiące. Sytuacja, którą mamy obecnie w dużej mierze zależy od czynników pozaekonomicznych, politycznych. W szczególności dotyczy to wojny na Ukrainie. Duże znaczenie mają dalsze sankcje nakładane na Rosję.
- Sankcje te mają duże przełożenie na to, jaka będzie na presja na wzrost cen czy ustabilizują się, czy jeszcze wzrosną, czy wrócą do normalności. w tym momencie pesymistyczny scenariusz dalszego wzrostu jest niestety bardzo możliwy. - mówi Krajewski.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Andrzej z "Sanatorium miłości" mieszka w DPS. Nie zgadniecie, kto chce mu pomóc
- Marcin Miller chudnie w zastraszającym tempie. Lider Boysów to teraz niezłe ciacho!
- Rutkowski grozi, że nagra piosenkę z Wiśniewskim! Będzie nowe Ich Troje?!
- Hanna Gucwińska nie doczekała się dzieci. Jej wyznanie wyciska łzy z oczu