Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wzorcownia by Wiesław Bober w Pabianicach wśród Poland 100 Best Restaurants. To też najlepiej oceniona restauracja w Łódzkiem

Matylda Witkowska
Matylda Witkowska
Wideo
od 16 lat
Najlepiej oceniona restauracja w regionie łódzkim znajduje się w Pabianicach. Wzorcownia by Wiesław Bober w Fabryce Wełny otrzymała pięć widelców w prestiżowym konkursie Poland 100 Best Restaurants.

Wzorcownia w Pabianicach w Poland 100 Best Restaurants 2023

Wzorcownia by Wiesław Bober działająca w pabianickim hotelu Fabryka Wełny uznana została za jedną z najlepszych restauracji w Polsce i najlepszą w regionie łódzkim. Otrzymała najwyższą notę - pięć widelców w konkursie Poland 100 Best Restaurants. Podobną ocenę otrzymały tylko 24 restauracje w Polsce, głównie z Warszawy, Trójmiasta i Krakowa. Wyżej oceniony został tylko jeden lokal - Drukarnia Smaku Christina z Zakopanego, która została uznana za najlepszą restaurację w Polsce w roku 2023. Nagrody wręczone zostały na gali w hotelu Żubrówka w Białymstoku.

O wręczeniu nagród dla restauracji z naszego regionu informowaliśmy na bieżąco

Wzorcownia by Wiesław Bober w Pabianicach. W czym się specjalizuje?

Wzorcownia to autorska restauracja Wiesława Bobera, nagradzanego szefa kuchni. Restaurację w Fabryce Wełny prowadzi od dziewięciu lat.

- Kuchnia śródziemnomorska, francuska, nie ukrywam, że uwielbiam też kuchnię myśliwską - mówi Wiesław Bober. Jak wyjaśnia menu w jego restauracji jest sezonowe: jesienią znajdziemy w niej dziczyznę, latem delikatne sałatki, a wiosną na przykład cielęcinę z wyrazistym sosem.

Obecnie w menu możemy znaleźć np. klasyczny tatar wołowy z ogórkiem, żółtkiem konfitowanym, cebulą, grzybami i serem pleśniowym (57 zł), krem ze szczawiu z żelem z żółtka, prażonym słonecznikiem i jarmużem (22 zł), czarny makaron tagliolini z krewetkami, mango, imbirem, chili i szczypiorkiem (67 zł), rostbef wołowy z frytkami, sałatą i sosem bearnaise (95 zł) czy deserowy krem mascarpone z białą czekoladą i truskawkami (24 zł). Zgodnie z zasadą sezonowości menu niedługo ma być zmienione.

Szef kuchni Wzorcowni przyznaje, że sukces restauracji to nie tylko jego praca, ale też pozostałego personelu: kucharzy, serwisu i obiektu w którym się znajduje.

- Cały czas się uczymy. Zdobywamy wiedzę nie tylko pracując, ale też dokształcając się - podkreśla Wiesław Bober.

od 16 lat

Nie tylko Poland 100 Best Restaurants. Wzorcownia nagradzana wielkrotnie

To nie pierwsza nagroda Wzorcowni. Już rok i dwa lata temu restauracja otrzymała w konkursie Poland 100 Best Restaurants pięć widelców. Był też laureatem Hermesa w 2017 roku w kategorii restauracja hotelowa. Wiesław Bober zdobył też m.in. tytuł Osobowość Roku 2019 "Dziennika Łódzkiego" i "Expressu Ilustrowanego" w kategorii biznes w powiecie pabianickim oraz
I miejsce w powiecie pabianickim w kat. „Kucharz Roku” w plebiscycie Mistrzowie Smaku 2018 "DŁ" i "EI".

Wiesław Bober występuje też w programach kulinarnych. Swoje przepisy prezentował w książce „Esencja Smaku” Roberta Sowy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wzorcownia by Wiesław Bober w Pabianicach wśród Poland 100 Best Restaurants. To też najlepiej oceniona restauracja w Łódzkiem - Dziennik Łódzki

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany