Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wyśmienite ciastka orzechowe na jesień. Wypróbuj przepis ze zmielonych orzechów laskowych. Zrobisz je w 15 minut

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe ciastka orzechowe warto zrobić z orzechów laskowych, choć są równie pyszne wykonane na bazie migdałów.
Domowe ciastka orzechowe warto zrobić z orzechów laskowych, choć są równie pyszne wykonane na bazie migdałów. Getty Images/Oksana Karuniene/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku ciasteczka orzechowe to prosty przepis na deser do kawy. Wystarczą 4 składniki, aby cieszyć się pysznym wypiekiem. Szybkie ciasteczka orzechowe można zrobić ze składników znajdujących się w kuchennej szafce. Zobacz prosty przepis na ciastka orzechowe, z którym poradzą sobie nawet dzieci.

W skrócie

Proste ciastka orzechowe to przepis na smakołyk, z którego przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci. Takie ciasteczka można zrobić migdałów, orzechów włoskich lub orzeszków ziemnych. Każdy z nich będzie miał odrobinę inny smak. Ten wypiek świetnie sprawdzi się na przyjęcie w gronie znajomych, urodziny lub imieniny, a nawet jako słodki prezent. Zobacz przepis na domowe ciastka orzechowe.

Przepis na ciastka orzechowe

Liczba porcji: na 30 ciastek.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 50 g cukru,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 50 g łuskanych orzechów laskowych.

Jak zrobić ciastka orzechowe?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik należy rozgrzać do 200° Celsjusza z funkcją grzania góra-dół.
  2. Na początku jajka należy wbić do miski i ubić lekko przy pomocy trzepaczki lub miksera na niskich obrotach.
  3. Następnie do jajek należy dodać cukier i ubić aż do momentu, gdy kryształki staną się niewidoczne.
  4. Kolejnym krokiem jest przesypanie mąki pszennej przez sitko i wsypanie jej do masy jajecznej.
  5. Wszystkie składniki należy wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  6. Orzechy laskowe należy posiekać ostrym nożem na drobniejsze kawałki lub rozdrobnić w malakserze na większe kawałeczki.
  7. Orzechy należy dodać do ciasta i dobrze wymieszać.
  8. Blachę do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy dwóch zmoczonych łyżek nakładać na blachę kulki jednakowej wielkości.
  9. Należy umieścić je w odstępach, aby ciastka mogły nieznacznie urosnąć i nie złączyć się podczas pieczenia.
  10. Blachę z ciastkami orzechowymi należy wstawić do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę. Ciastka trzeba piec do czasu, aż staną się ciemnozłote. Zajmie to około 5-7 minut.
  11. Upieczone ciastka orzechowe należy zdjąć łopatką i umieścić na metalowej kratce do wystudzenia do całkowitego wystudzenia.
  12. Gotowe ciastka orzechowe można przełożyć do metalowej puszki. Ciastka najlepiej spożyć w ciągu 3 dni.

Ciastka orzechowe z bakaliami

Do domowych ciastek z orzechami można także dodać rodzynki, suszone wiśnie, suszone figi lub daktyle. W przypadku użycia suszonych owoców można zmniejszyć ilość cukru kryształu. Słodycz wypieku będzie także rosła wraz z użyciem większej ilości naturalnych, słodkich dodatków.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyśmienite ciastka orzechowe na jesień. Wypróbuj przepis ze zmielonych orzechów laskowych. Zrobisz je w 15 minut - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany