1/11
To nie kawa najbardziej wypłukuje magnez z organizmu....
fot. freepik.com

To nie kawa najbardziej wypłukuje magnez z organizmu. Sprawdź w galerii, które produkty i czynniki w dużo większym stopniu przyczyniają się do obniżenia poziomu tego pierwiastka w organizmie i niedoborów magnezu.

2/11
Do strawienia cukru organizm potrzebuje dużej ilości...
fot. dolgachov/123rf.com

Słodycze

Do strawienia cukru organizm potrzebuje dużej ilości magnezu, który jest niezbędny do wytworzenia energii potrzebnej w procesie przetwarzania cukrów. Dieta bogata w węglowodany, zwłaszcza cukry proste, zwiększa zapotrzebowanie na magnez i witaminę B6 oraz zaburza wchłanianie magnezu.

Produkty z dużą zawartością cukru takie jak słodycze, ale też pieczywo z białej mąki czy kolorowe napoje dodatkowo nie mają zbyt wielu wartości odżywczych, dlatego nie są w stanie zrekompensować zużytego do strawienia cukrów magnezu.

3/11
Nadmiar nabiału oraz suplementowanie wapnia w tabletkach...
fot. mizina/123rf.com

Nadmiar wapnia

Nadmiar nabiału oraz suplementowanie wapnia w tabletkach prowadzi do zbyt dużej ilości tego pierwiastka w organizmie, co zaburza prawidłowe wchłanianie magnezu. Natomiast niski poziom magnezu nie pozwala również przyswajać odpowiedniej ilości wapnia. Magnez bierze bowiem udział w wytwarzaniu hormonu kalcytoniny, który reguluje stężenia wapnia i fosforanów we krwi oraz przekazuje wapń z mięśni i tkanek do kości. Jeśli wapnia jest za dużo, a magnezu za mało, wapń nie może przedostać się do kości. Mimo więc suplementowania wapnia może nam grozić osteoporoza czy zapalenie stawów. Idealny stosunek wapnia do magnezu to 1:1.

4/11
Częste picie napojów gazowanych typu cola zmniejsza...
fot. al1962/123rf.com

Napoje gazowane

Częste picie napojów gazowanych typu cola zmniejsza wchłanianie magnezu. Napoje te zawierają kofeinę, która, jak już wspomnieliśmy, wypłukuje magnez, a dodatkowo w przeciwieństwie do kawy w napojach gazowanych nie ma tego pierwiastka, więc go nie uzupełnia.

Jednak bardziej niż kofeina na obniżenie poziomu magnezu w organizmie wpływa zawarty w napojach gazowanych kwas fosforowy, który zaburza przyswajanie magnezu. Kwas fosforowy jest popularnym dodatkiem do żywności i regulatorem kwasowości oznaczonym symbolem E 338, stosuje się go również jako nawóz do uprawy roślin, a także… odrdzewiacz. Znajduje się też w przetworzonych mięsach czy wędlinach.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Nowa siatkarka ŁKS Commercecon Maria Stenzel musiała przejść zabieg

Nowa siatkarka ŁKS Commercecon Maria Stenzel musiała przejść zabieg

Spontaniczne wakacje Szczęsnego. Właśnie tam wziął ślub

Spontaniczne wakacje Szczęsnego. Właśnie tam wziął ślub

Na ten mecz Iga Świątek czekała od miesięcy. To nie jedyny taki przypadek

Na ten mecz Iga Świątek czekała od miesięcy. To nie jedyny taki przypadek

Zobacz również

Przed meczem z ŁKS. Łzy w oczach córek prezesa Śląska Wrocław! Co się stało? ZDJĘCIA

Przed meczem z ŁKS. Łzy w oczach córek prezesa Śląska Wrocław! Co się stało? ZDJĘCIA

Piękna pogoda zachęciła do świętowania całymi rodzinami

Piękna pogoda zachęciła do świętowania całymi rodzinami