MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wypasiona jajecznica z żółtym serem [PRZEPIS ĆWIERCZAKOWICZOWEJ]

(lb)
Co zrobić na niedzielne śniadanko? Jajecznicę! I to wypasioną! To prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, która będzie ratunkiem dla studentów i kulinarnych leniuchów. Jajecznica rozsławiła w XVII wieku polską kuchnię we Francji. „Jaja po polsku” zostały opisane w słynnej francuskiej książce kucharskiej. W tym przepisie przyrządzano ją na bulionie z miąższem chleba i dodatkiem kandyzowanej skórki cytrynowej. Smak jajecznicy zależy głównie od dodatków. Najbardziej popularnymi są: szynka, boczek i szczypiorek. Wiele osób dodaje też cebulkę i pomidory. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w słynnej książce kucharskiej „365 obiadów” podaje przepis na jajecznicę z żółtym serem.

Wypasiona jajecznica z żółtym serem

Składniki: 100 g boczku wędzonego parzonego, średnia cebula, cztery średnie pieczarki, sześć jajek, sześć pomidorków koktajlowych, 100 g sera morskiego MSM Mońki, pół pęczka szczypiorku, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: boczek pokroić w plasterki lub paski i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki, całość chwilę poddusić. Następnie wbić jajka, doprawić solą, pieprzem i dodać przekrojone na pół pomidorki. Jajecznicę mieszając podgrzewać, aż jajka się zetną. Na koniec posypać pokrojonym w paseczki serem i przez chwilę zapiec od góry, aż ser się rozpuści.

Noc naturystów na Fali. Gorąca zabawa w negliżu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany