Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wspólne gotowanie zalewajki na Ryneczku Wojewódzkim przy Porcie Łódź. Mieszkańcy co sobotę zaopatrują się w produkty od lokalnych rolników

Liliana Bogusiak-Jóźwiak
Liliana Bogusiak-Jóźwiak
Wideo
od 16 lat
Pierwsze urodziny świętował dziś Ryneczek Wojewódzki przy Porcie Łódź. Było wspólne gotowanie zalewajki, degustacje produktów regionalnych przygotowanych m.in. przez Koła Gospodyń Wiejskich. Zaplanowano także spotkanie z Klaudią Budny, finalistka programu Master Chef. Jak co tydzień można się było zaopatrzyć w świeże warzywa, owoce, jajka, nabiał, wędliny i mięso od rolników z naszego regionu.

Wspólne gotowanie zalewajki z marszałkiem

Na Ryneczku Wojewódzkim gotowano dziś zalewajkę, symboliczną zupę naszego regionu. Marszałek Województwa Łódzkiego, Grzegorz Schreiber, podsmażał do niej maślaki z cebulką. Wszystkie składniki były świeże, naturalne pochodziły z lokalnych gospodarstw wiejskich. Zalewajką częstowano każdego, kto dziś od godz. 9 do godz. 13 pojawił się na Ryneczku Wojewódzkim przy Porcie Łódź (ryneczek mieści w namiocie na tyłach Ikei przy Port Stacji Portu Łódź).

Swoje produkty wystawiało kilkudziesięciu rolników z naszego regionu. Niektórzy to stali sprzedawcy, którzy co sobotę pojawiają się na Ryneczku Wojewódzkim, kolejni przyjeżdżają ze swoimi wyrobami od kilku miesięcy. Jedną z atrakcji było dziś wspólne gotowanie zalewajki, którą częstowano łodzian robiących zakupy na ryneczku.

Prawie każdy z wystawców przewidział z okazji pierwszych urodzin rynku degustacje. Koła Gospodyń Wiejskich częstowały ciastami i zupami. Wielu degustowało zupę z dyni z chipsem boczku, prażoną dynią i żelaznymi kluskami, którą doprawiono imbirem, cytryną, pomarańczą i masłem, którą gotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lubiaszowie.
- Nasza zupa jest ugotowana na wywarze z kaczki - zachęcały do kosztowania bajecznie pachnącej i wspaniale smakującej potrawy. - To typowa zupa łódzka.

Ceny warzyw i owoców na ryneczku
* buraki od 2 do 6 zł/kg, cebula - od 4 do 6 zł/kg, marchew - 3 zł/kg, seler - 6 zł/kg, kalafior - 9 zł/szt., ziemniaki - od 2 do 5 zł/kg, orzech włoski - 10 zł/kg, pomidory - 11 zł/kg, jabłka od 2 do 4 zł/kg, gruszki - od 6 do 7 zł/kg, topinambur - 8 zł/kg, nieszpułka - 8 zł/kg, pigwowiec - 10 zł/kg,

Ceny wędlin:
* szynka tradycyjna - 50 zł/kg, pasztet z indyka - 35 zł/kg, krakowska sucha - 60- zł/kg, boczek - 35 zł/kg, kaszanka pieczona - 25 zł/kg, kiełbasa cienka od 25 do 40 zł/kg.

Cenny pozostałych produktów:
* mleko z porannego udoju - 6 zł/1,5 l, polędwica z jesiotra - 250 zł/kg, chleb żytni - 12 zł/800 g, ciasto marchewkowe - 12 zł/250 g, ciasto drożdżowe - 12 zł /kg.

-

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany