Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Włoską przekąskę - poleca Patryk Grubski, szef restauracji Benetto

(MJ)
Szef kuchni Benetto Patryk Grubski poleca
Szef kuchni Benetto Patryk Grubski poleca Jarosław Ziarek
Restauracja Benetto, ul. Felińskiego 9 w Łodzi

Benetto to restauracja, która z powodzeniem działa na Dąbrowie już od ponad siedmiu lat. Goście doceniają ją za smaczne, świeże, przygotowywane na miejscu dania. Do ich dyspozycji jest wygodna sala mogąca pomieścić ponad 60 osób, a w okresie letnim także ogródek na zewnątrz.
Podstawą menu oraz zamówień klientów jest pizza. Wybór jest ogromny – od najbardziej popularnych wśród łodzian margherity i capricciosy, przez pizze z owocami morza, wegetariańskie po tradycyjne włoskie z oryginalmi dodatkami. Wszystko po to, by każdy znalazł to, co trafi w jego kulinarny gust. Ponadto można zjeść tu burgery z dostarczanego codziennie mięsa wołowego, makarony z różnorakimi sosami, grillowane mięsa, tortille... Restauracja czynna jest codziennie, przez siedem dni w tygodniu.
Klienci odwiedzają nas na ogół z porze obiadu lub kolacji – mówi Patryk Grubski, szef restauracji. - Wiele osób zamawia posiłki z dostawą do domu. Nasze menu dostosowujemy do pór roku, modyfikujemy, by wciąż rozwijać się i proponować klientom coś nowego.
Dziś szef kuchni poleca pyszna lekką przekąskę – włoską bruschettę. Można ją serwować jako przystawkę.

Przygotowanie pieczywa

a Składniki
– pieczywo włoskie – np. ciabatta
– czosnek – 2-3 ząbki
– oliwa z oliwek

Pieczywo pokroić w skośne kromki. Czosnek posiekać drobno i połączyć lekko rozcierając z kilkoma łyżkami oliwy. Tak przygotowaną oliwą czosnkową posmarować kromki. Wyłożyć na blachę. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika. Opiekać 5-6 minut.

Przygotowanie salsy pomidorowej
a Składniki
– pomidory – 2 sztuki
– świeża bazylia – kilka gałązek
– czosnek – 1 ząbek
– oliwa z oliwek – 1-2 łyżki
– sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
– parmezan

Pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Rozcieramy czosnek. Listki bazylii siekamy. Wszystkie składniki łączymy, delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Tak przygotowaną salsę nakładamy na ciepłe kromki pieczywa. Na koniec posypujemy tartym parmezanem.

Bruschetty można podawać także z szynką parmeńską, mozarellą i pomidorem oraz z rukolą.

Smacznego!

Zobacz też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany