Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Witarianizm - surowa dieta

(mj)
Jarosław Ziarek
W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie witarianizmem. Wiele osób przywiązuje ogromną wagę do utrzymania jak najlepszego stanu zdrowia i profilaktyki chorób.

Witarianizm, czyli dieta surowa, polega na spożywaniu wyłącznie lub też w większości pokarmów surowych: tylko warzyw i owoców, niemrożonych, najlepiej pochodzących z hodowli ekologicznych. Dopuszczalne jest podgrzewanie potraw do 41°C, bez gotowania, smażenia i pieczenia. Pod wpływem działania wysokiej temperatury enzymy oraz witaminy tracą bowiem dobroczynne właściwości. Takie odżywianie pozwala na powrót do naturalności, uzyskanie wigoru i zdrowia, a także utratę zbędnych kilogramów.

Surową dietę rozpropagował Paul Nison, finansista z Nowego Jorku. Gdy zdiagnozowano u niego chorobę Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego, a konwencjonalne metody leczenia zwiodły, próbował różnych sposobów. Ze swojego menu eliminował niekorzystne produkty. Włączył surowe warzywa i owoce. Szybko okazało się, że dzięki naturalnym produktom i prostym potrawom odzyskał zdrowie. Według Nisona sposób żywienia oraz inne czynniki wpływają na odczyn pH, panujący w naszym organizmie. U większości ludzi krew charakteryzuje się kwaśnym pH, a powinna mieć zasadowe. Stan ten, zwany acydozą, prowadzi do przedwczesnego starzenia się oraz dolegliwości ze strony narządów wewnętrznych, skóry, stawów. Acydoza powstaje w wyniku zatrucia toksynami - zarówno pochodzącymi z pokarmu, jak i leków, środków chemicznych codziennego użytku czy od wewnętrznych pasożytów. Warto zatem wprowadzić do diety zasadowe komponenty, które zmienią odczyn organizmu na korzystniejszy. Są nimi surowe warzywa oraz owoce i świeże soki.

Należy unikać mającej odczyn kwaśny żywności pochodzenia zwierzęcego: ryb, drobiu, baraniny, wołowiny, cielęciny, wieprzowiny, wędlin, serów, jaj, twarogów, białego i ciemnego chleba, wyrobów z mąki, cukru, produktów marynowanych, ryżu białego. Przechodząc na dietę surową, powinniśmy zmniejszyć spożywaną ilość lub wykluczyć całkowicie te produkty z jadłospisu. Z kolei do żywności charakteryzującej się zasadowym pH należą warzywa: marchew, seler, ogórek zielony, bób, buraki, kasza jęczmienna, szparagi, oliwki suszone, cebula, groch, dynia, rzodkiewka, szpinak, ziemniak, rzepa i inne, owoce: arbuzy, rodzynki, ananasy, brzoskwinie, figi, porzeczki, jagody, melony, dojrzałe banany, jabłka i in.

Należy pamiętać, że dieta witariańska nie jest wskazana dla każdego. Nie wolno też wdrażać jej natychmiast, lecz stopniowo i bacznie obserwować organizm. Na jednych działa korzystnie, gdyż chudną, czują przypływ energii i zdrowia, inni mają dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Podejmując decyzję o witariańskim żywieniu, warto więc skonsultować się ze swoim lekarzem.
fot. jarosław ziarek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany