W skrócie:
Szybkie ciasto jogurtowe z brzoskwiniami to przysmak dla wszystkich łasuchów uwielbiających ciasta z sezonowymi owocami. Ten wypiek jest wilgotny, aromatyczny i pełny smaku, dzięki użyciu ekstraktu z wanilii i cynamonu. Jego przygotowanie zajmuje kwadrans. Jednak wcześniej ogrzej jogurt i jajka do temperatury pokojowej, aby uniknąć zakalca. Wystarczy wystawić je na blat na godzinę przed planowanym pieczeniem. Potem już tylko zostało cierpliwie czekać, aż ciasto się upiecze, a unoszący się w kuchni zapach pieczonego ciasta zwabi domowników.
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami – prosty przepis na apetyczny deser
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
200 ml jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej,
100 g cukru,
60 ml oleju rzepakowego,
3 jajka,
280 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
szczypta soli,
4 brzoskwinie,
1 łyżka soku z cytryny,
20 g cukru trzcinowego,
1 łyżeczka cynamonu.
Jak zrobić ciasto jogurtowe z brzoskwiniami?
Sposób przygotowania:
Na początku brzoskwinie dokładnie umyj, obierz ze skórki i poszatkuj w średniej grubości plastry.
W misce wymieszaj brzoskwinie z 2 łyżkami cukru trzcinowego, sokiem z cytryny i 1 łyżeczką cynamonu. Odstaw na bok, aby owoce zmiękły i się zmacerowały aromatem przypraw.
Następnie piekarnik nagrzej do 180°C. Tortownicę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i oprósz łyżką mąki pszennej.
W dużej misce wymieszaj jogurt naturalny, cukier, olej, jajka i ekstrakt waniliowy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Do masy jogurtowej stopniowo dodawaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Cały czas mieszaj, aż ciasto stanie się gładkie i będzie miało jednorodną konsystencję.
Połowę ciasta wlej do przygotowanej formy i równomiernie rozsmaruj w naczyniu przy pomocy szpatułki.
Możesz także delikatnie rzucić je o blat, aby pozbyć się nierówno rozłożonych pęcherzyków powietrza.
Następnie ułóż połowę przygotowanych brzoskwiń. Wylej na owoce resztę ciasta i na wierzchu ułóż pozostałe brzoskwinie.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut, aż wetknięta wykałaczka lub patyczek do szaszłyka będzie sucha.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Gotowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami możesz udekorować cukrem pudrem, lukrem cytrynowym lub domową kruszonką.
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami z puszki
Do domowego ciasta możesz także użyć brzoskwiń z puszki. Przed ich użyciem wyjmij je z syropu i wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie osusz na sitku i użyj do ciasta. Domowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami świetnie smakują także z gęstym budyniem, który wprost rozpływa się w ustach. W wersji fit możesz je zrobić na bazie mąki pełnoziarnistej i zmniejszyć o połowę ilość użytego cukru.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?