Jeszcze do niedawna Polacy zastanawiali się, czy zakup gotowych pierogów na wigilijny stół nie stanowi rażącego naruszenia tradycji. Obecnie całą świąteczną wieczerzę można po prostu kupić na wynos lub zamówić do domu - z renomowanej restauracji lub baru z domowym jedzeniem.
Druga z tych opcji będzie na pewno tańsza (o ile ktoś chce na świętach oszczędzać). Niewielki bar ze swojskim jedzeniem na Karolewie oferuje pełne wigilijne menu, a w nim m.in. czerwony barszczyk z uszkami (7 zł/400 ml), pierogi z kapustą i grzybami (1,60 zł/szt.), śledź w śmietanie (6 zł/100 g), smażony karp (55 zł/kg), bigos (45 zł/kg) i kompot z suszu (14 zł/l). W świątecznej ofercie lokali gastronomicznych jest też szeroki wybór mięs, pieczeni, pasztetów, wędlin ryb oraz ciast.
Zamówienia można składać jeszcze przez kilka dni, najczęściej do 20 grudnia.