Przedstawiamy pierwszych kandydatów w naszym plebiscycie...
Najlepszy lokal w Zgierzu
Klub Muzyczny Agrafka, ul. Mielczarskiego 1
Lokal powstał dziewięć lat temu na zrębach kultowego wśród młodzieży klubu MocArt i dzielnie podtrzymuje jego koncertowe tradycje. Na mikroskopijnej scenie, przed zgierską publicznością występowali min. Czesław Mozzil i Tymon Tymański. Motorem napędowym tego miejsca są Rafał Kaczmarek i jego żona Agata Drewnicz-Kaczmarek. Dzięki ich zamiłowaniu do piwa w karcie jest do wyboru jest ponad 80 jego gatunków w tym niezwykłe piwo trapistów.
Restauracja Gęsi Puch, ul. Stefanowskiego 17
Obowiązkowy punkt na mapie każdego smakosza. Lokal, zgodne z nazwą, słynie z delikatnej, świetnie przygotowanej gęsiny. Daniem flagowymi są gęsie wątróbki w sosie wiśniowym, warto się jednak skusić też na wieprzowe eskalopki duszone w białym winie, podawane z polskimi placuszkami. Dobra kuchnia idzie w parze z wykwintnie urządzonym wnętrzem, pobielane drewno, z którego wykonano podłogi, stoły i krzesła daje zarazem efekt przytulności i świeżości. Gęsi Puch to ulubiona restauracja wykładowców Politechniki Łódzkiej. Od czasu do czasu zaglądają tu też studenci. Przy specjalnym stoliku na trzeciej kondygnacji lokalu kilku z nich oświadczyło nawet się swym wybrankom.
Najlepszy barman Łódź
Krzysztof "Japko" Jabłoński, Oberża Folkowa Zapiecek
Popularny wśród bywalców Zapiecka "Japko" jest niemal tak popularny jak samo miejsce. Niezwykłe poczucie humoru i zdolność słuchania zwierzeń klientów nawet po kilku wypitych przez nich trunkach przysparzają mu sympatyków. Prywatnie Krzysztof Jabłoński jest właścicielem jednych z najdłuższych dreadów w kraju.