O ile plastik, metal, czy gazety można wrzucać do jednego worka, a potem rozdzielić śmieci do odpowiednich pojemników w pergoli lub zsypie to z odpadkami bio, które trafiają na kompostownik jest większy problem. Najwygodniej roślinne odpadki (nie wrzucamy tam chleba, mięsa, ciasta) pakować w wiaderko, z którego łatwo je wysypiemy. Można wybrać opcję z pokrywką i wyjmowanym wiadrem lub dużą puszkę. W sklepach z akcesoriami kuchennymi są też pojemniki do zawieszenia na ścianie. Wykonane z plastiku wyglądają jak doniczki na balkon, ale wkłada się do nich roślinne resztki bio. Wystarczy pojemnik zdjąć z relingu i wynieść do specjalnej puszki. Potem łatwo można go umyć.
– Niektórzy wieszają ją pod szafką z suszarką na naczynia, gdzie jest mało widoczna, ale „pod ręką” – tłumaczy sprzedawczyni w sklepie na Retkini.
Do pojemnika na odpadki bio nie należy wrzucać reklamówek z roślinnymi resztkami, bo wtedy traktowane są jak odpady niesegregowane. Na dodatek wrzucanie odpadków do reklamówki generuje kolejny plastikowy śmieć. Warto więc stosować pojemniki wielorazowe, które ładnie wyglądają i można je łatwo umyć.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?