WHO: Jedzenie mięsa może powodować raka. Lekarze i dietetycy: Bez paniki!

AIP, tvn24.pl, mj
Andrzej Wiśniewski
Udostępnij:
Jedzenie mięsa może powodować raka, a także przyczynić się do rozwoju choroby. Taką tezę postawili eksperci Światowej Organizacji Zdrowia - donosi CNN.

22 naukowców z 10 krajów, którzy wzięli udział w badaniach, określiło wyroby z przetworzonego mięsa mianem "czynnika rakotwórczego dla ludzi" i jedną z potencjalnych przyczyn zachorowań na nowotwór jelita grubego. Mięso czerwone określone jako "prawdopodobnie rakotwórcze".

Eksperci zalecają, by ograniczyć udział mięsa w diecie. Raport wywołał natychmiastową reakcję przedstawicieli przemysłu mięsnego, którzy nazwali go "stronniczym i wprowadzającym w błąd".

Jak zgodnie twierdzą dietetycy, lekarze i kucharze, nie ma jednak powodów do wpadania w panikę - pisze tvn24bis.

- Rozwiązaniem jest zdrowy rozsadek. Niekoniecznie jedzenie mięsa 5 czy 6 razy w tygodniu, raczej 2-3 i zastąpienie tego roślinami, rybami - podkreśla szef kuchni, Kuba Korczak.

Czerwone mięso ma bowiem też wiele plusów. - Wysoka zawartość białka pełnowartościowego, wysoka zawartość żelaza hemowego, miedzi, selenu i CLA, które obniżają poziom cholesterolu - podkreśla prof. Agnieszka Wierzbicka, kierownik Samodzielnego Zakładu Techniki w Żywieniu SGGW. Dlatego w dobrze zbilansowanej diecie mięsa nie powinno zabraknąć .
O czym pisze nawet WHO, tyle, że na samym końcu swojego raportu...

Związek Polskie Mięso komentuje
KOMENTARZ DO DONIESIEŃ WHO NA TEMAT MONOGRAFII IARC W SPRAWIE CZERWONEGO I PRZETWORZONEGO MIĘSA
Opublikowany w październiku 2015 roku przez WHO komentarza do badań IARC nie przedkłada szczegółowych informacji na temat metodyki badawczej. Metodyka badawcza jest kluczowa do konstruowania wniosków i komentarzy przy ocenie wyników danego badania. Ponadto komentarz WHO w szczególe odnosi się do substancji, jakie mogą zostać wytworzono w wyniku nieprawidłowego przetwarzania mięsa. Przedstawiane wnioski i komentarze nie doprecyzowują również kwestii związanych z asortymentem, który został poddany owej analizie. Dodatkowo, WHO wyraźnie zaznacza, iż sklasyfikowana grupa czynników kancerogennych nie jest jednolita i poziom ich szkodliwości jest znacząco różny.
Jednocześnie WHO podaje, iż:
* Nowotwory są złożoną chorobą i mogą zależeć od wielu czynników, takich jak geny, dieta, starzenie się czy środowisko lub styl życia. Nasza dieta jako całość, wraz z czynnikami o jakich mowa powyżej i poziomem aktywności fizycznej, może być odpowiedzialna za zagrożenia dla naszego zdrowia, a nie żadna pojedyncza grupa żywności.
* Czerwone mięso dostarcza białek o wysokiej wartości biologicznej. Jest ono również ważnym źródłem mikroelementów takich jak witaminy z grupy B, żelazo i cynk, sprzyjających wzrostowi, rozwojowi i utrzymaniu naszego organizmu w formie.
* Czerwone mięso jest również bogatym źródłem witaminy B12, która jest niezbędna do odpowiedniego funkcjonowania naszego ciała. Zawartość innych witamin z grupy B jest również wysoka, w tym tiaminy, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego i witaminy B6.
* Najlepszym sposobem na ograniczenie ryzyka rozwoju nowotworu jest prowadzenie zdrowego trybu życia. Obejmuje on:
* Zrównoważoną dietę: zrównoważona dieta dostarczająca energii i składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia ma ogromne znaczenie. Oznacza to spożywanie różnorodnych pokarmów należących do różnych grup, przy zachowaniu właściwych proporcji, a także spożywanie właściwej ilości żywności i napojów, co pozwala na osiągnięcie i utrzymanie właściwej wagi.
* Codzienną aktywność fizyczną i unikanie siedzącego trybu życia: regularne ćwiczenia fizyczne są ważne dla zdrowego wzrostu, rozwoju i dobrego samopoczucia.
* Inteligentne gotowanie: unikanie rozgotowywania czy zwęglania powierzchni mięsa, gotowania mięsa na otwartym ogniu i smażenia.
Sprawozdanie IARC jest ogólną monografią i brakuje w nim odniesień do konkretnych cech charakteryzujących poszczególne części świata. Średnia konsumpcja mięsa i wyrobów mięsnych w UE jest znacznie niższa niż poziom, który można uznać za wysokie spożycie dzienne.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 10

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

s
sr
to przekupna banda, która za srebniki powie wszystko co im koncerny typu Nutela, Kellogs, Kraft i inni producenci smieciowego jedzenia podsuną.
s
sn
Proponuję jebnąć się w głowę
d
dy,
Nie pijmy tez wody, podobno 100% ludzi pijących wodę umiera!!! Przypadek? Nie sądzę!
g
gosc
Nie jadł też Steve Jobs i umarł w męczarniach
P
Paula
Proponuję wybranie weganizmu :)
Dieta roślinna jest zdrowa, etyczna i smaczna.
x
xx
Nie jedzenie mięsa tylko świństw, które w tym mięsie są kumulowane w trakcie hodowli.
H
Hanibal Lekter
Nie jedz mięsa umrzesz zdrowszy!!!
G
Gość
Nie powinno się jeść wyrobów peklowanych na ciepło!
Podczas pieczenia, smażenia azotyny przekształcają się w silnie utleniające azotany, które są rakotwórcze!
Peklowane są wędzonki jak i wędliny (kiełbasy), dlatego z grilla proponuję szaszłyk i karkówkę, zamiast kiełbasy.
c
czart
nie pochodzi przypadkiem z pejsatego narodu ??? znowu wymyślili nowy geszeft na podstawie gdybania że "mięso czerwone określone jako "prawdopodobnie rakotwórcze". :-)
a oni są prawdopodobnie zamieszani w jakis "interes" by wygłaszac takie wypociny !!! może by zrobili cos mądrego i ogłosili że żaden "bóg" nie istnieje i jesteśmy na 100% robieni w @ja przez mafię w facetów w kolorowych kieckach !!!
q
qwd
Zapewne producenci mięsa wiedzą najlepiej. Tak samo o swoich wyrobach wiedzą najlepiej producenci papierosów i wódki :D
Więcej informacji na stronie głównej Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie