Składniki:
* karp (ok. 1,2 kg)
* marchewka
* połowa selera
* 200 g pora
* papryka żółto-zielona
* mała ostra papryczka
* ząbek czosnku
* dwie kostki bulionu na włoszczyźnie Knorr
* dwie cebule średniej wielkości
* trzy łyżki oleju
* dwie łyżki słodkiej papryki
* 100 ml białego wytrawnego wina
* cztery ziemniaki
* sok z połówki cytryny
* pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Spraw karpia – umyj, odetnij płetwy, ogon i głowę. Na ościach (kręgosłupie), ogonie, głowie (oczyszczonej ze skrzeli i oczu) oraz warzywach ugotuj wywar. Dodaj dwie kostki bulionu warzywnego. Po ugotowaniu przecedź go. Pokrój cebule w drobną kostkę i podsmaż w garnku na oleju. Dodaj dwie łyżki słodkiej papryki i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie zalej białym winem i poczekaj, aż odparuje. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, całość zalej wywarem rybnym. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w dużą kostkę filety z karpia i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny. Podawaj z posiekaną pietruszką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji
- Ludzie zachwycają się bratową teścia Kondrata. Piszą jej, że ma niezwykłą urodę
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce