Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Węgierska zupa z karpia - pomysł na dzisiejszy obiad

(aga)
przepisy
Gdy po świętach nadal nie przeszła nam ochota na dania z karpia, warto przyrządzić smakowitą węgierską zupę zwaną halaszle.

Składniki:
* karp (ok. 1,2 kg)
* marchewka
* połowa selera
* 200 g pora
* papryka żółto-zielona
* mała ostra papryczka
* ząbek czosnku
* dwie kostki bulionu na włoszczyźnie Knorr
* dwie cebule średniej wielkości
* trzy łyżki oleju
* dwie łyżki słodkiej papryki
* 100 ml białego wytrawnego wina
* cztery ziemniaki
* sok z połówki cytryny
* pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Spraw karpia – umyj, odetnij płetwy, ogon i głowę. Na ościach (kręgosłupie), ogonie, głowie (oczyszczonej ze skrzeli i oczu) oraz warzywach ugotuj wywar. Dodaj dwie kostki bulionu warzywnego. Po ugotowaniu przecedź go. Pokrój cebule w drobną kostkę i podsmaż w garnku na oleju. Dodaj dwie łyżki słodkiej papryki i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie zalej białym winem i poczekaj, aż odparuje. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, całość zalej wywarem rybnym. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w dużą kostkę filety z karpia i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny. Podawaj z posiekaną pietruszką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany