Węgierska zupa z karpia - pomysł na dzisiejszy obiad

(aga)
przepisy
Gdy po świętach nadal nie przeszła nam ochota na dania z karpia, warto przyrządzić smakowitą węgierską zupę zwaną halaszle.

Składniki:
* karp (ok. 1,2 kg)
* marchewka
* połowa selera
* 200 g pora
* papryka żółto-zielona
* mała ostra papryczka
* ząbek czosnku
* dwie kostki bulionu na włoszczyźnie Knorr
* dwie cebule średniej wielkości
* trzy łyżki oleju
* dwie łyżki słodkiej papryki
* 100 ml białego wytrawnego wina
* cztery ziemniaki
* sok z połówki cytryny
* pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Spraw karpia – umyj, odetnij płetwy, ogon i głowę. Na ościach (kręgosłupie), ogonie, głowie (oczyszczonej ze skrzeli i oczu) oraz warzywach ugotuj wywar. Dodaj dwie kostki bulionu warzywnego. Po ugotowaniu przecedź go. Pokrój cebule w drobną kostkę i podsmaż w garnku na oleju. Dodaj dwie łyżki słodkiej papryki i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie zalej białym winem i poczekaj, aż odparuje. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, całość zalej wywarem rybnym. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w dużą kostkę filety z karpia i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny. Podawaj z posiekaną pietruszką.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie