Produkcja pączka giganta trwała ponad dobę. Na ciasto zużyto niemal 9 kilogramów mąki, pół kilograma margaryny, dwie paczki masła, 1,8 kilograma cukru, 3 litry mleka, cztery paczki wanilii, 10 całych jajek i 20 żółtek oraz dużą paczkę drożdży. Na koniec nadziano go pomarańczową konfiturą z nutą goździków i imbiru. Z takiej ilości składników wyszłoby co najmniej 300 tradycyjnych pączków.
– Na szczęście mam specjalną maszynę do mieszania dużej ilości ciasta; wyzwaniem było dopiero usmażenie pączka – opowiada Tomasz Piłat.
Do tego celu potrzebna była specjalna, wysoka patelnia, którą cukiernik robił na zamówienie przed kilkoma laty, kiedy również bił rekord pączkowy (choć nie aż tak spektakularny). Na koniec pączek został oblany dużą ilością lukru i posypany kandyzowaną skórką z dwóch ogromnych pomarańczy. Dziś gigantyczny pączek będzie atrakcją jednej z cukierni, gdzie będą go mogli podziwiać, a potem degustować klienci.
– W tłusty czwartek zaczyna się prawdziwe pączkowe szaleństwo. W tym roku usmażymy 35 tysięcy pączków, które pojadą nawet do Warszawy – dodaje pan Tomasz.
Według cukierników, łodzianie kupią dziś kilkaset tysięcy pączków, zarówno tych tradycyjnych (z marmoladą), jak i tzw. smakowych, np. z toffi, czekoladą, ajerkoniakiem, bitą śmietaną, jabłkiem... Ceny wahają się od 90 gr do 2,50 zł, w zależności od cukierni i nadzienia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji