WARS wciąż działa, lokale mają zakaz. Łódzka gastronomia apeluje o równe traktowanie

Piotr Jach
Piotr Jach
Poseł Piątkowski poinformował też, że z odmową spotkała się jego interpelacja z propozycją przyśpieszenia zwrotu podatków nadpłaconych przez przedsiębiorców w ub.r., co mogłoby pomóc przetrwać lockdown niektórym podmiotom gospodarczym.
Poseł Piątkowski poinformował też, że z odmową spotkała się jego interpelacja z propozycją przyśpieszenia zwrotu podatków nadpłaconych przez przedsiębiorców w ub.r., co mogłoby pomóc przetrwać lockdown niektórym podmiotom gospodarczym. Piotr Jach
Poseł KO Krzysztof Piątkowski wraz z łódzkimi restauratorami, którzy mimo zakazu zdecydowali się otworzyć swoje lokale dla gości, na konferencji zorganizowanej w środę 4 lutego zaapelowali do rządu o uchylenie rozporządzenia zakazującego normalnego funkcjonowania gastronomii oraz innych branż gospodarki

- Ten rząd kazał zamknąć się wszystkim restauracjom w Polsce, a jednocześnie zrobił wyjątek dla gastronomicznego monopolisty – restauracji WARS, które działają w pociągach. W jawny sposób preferuje tę firmę, która w połowie należy do państwowej spółki, a w połowie do Skarbu Państwa. Mamy do czynienia z jawną niesprawiedliwością i nierównym traktowaniem podmiotów gospodarczych. Nabija się kasę państwowym spółkom, a szkodzi interesom przedsiębiorców – powiedział poseł Piątkowski opowiadający się za natychmiastowym zniesieniu lockdownu.

- Dyskryminacja podmiotów gospodarczych to jedno, a drugie to kwestia legalności zakazów. Zakaz funkcjonowania danej działalności gospodarczej można w myśl Konstytucji RP wprowadzić wyłącznie ustawą, a nie rozporządzeniem. Jest niekonstytucyjne – argumentował mec. Wojciech Górski, który wspiera przedsiębiorców „odmrażających” swoje biznesy.

O równe traktowanie i przejrzystość decyzji podejmowanych przez rząd apelowali też restauratorzy, którzy twierdzą, że otwierając drzwi przed gośćmi, korzystają ze swych konstytucyjnych praw i są gotowi ich bronić.

- Chcemy pracować i normalnie żyć, nie martwiąc się o przyszłość - powiedział Mateusz Raczyński, właściciel jednej z otwartych już w Łodzi restauracji Aloha Poke. - Branża gastronomiczna jest jedną z lepiej przygotowanych do funkcjonowania w reżimie sanitarnym. Dbałość o higienę to nasza codzienność. Jesteśmy w tym przeszkoleni i mamy na to certyfikaty, w pełni przestrzegamy zaleceń związanych z epidemią. Zwiększyliśmy odległości między stolikami, w toaletach nawiewy dosuszenia dłoni zastąpiliśmy papierem. Wszystkie powierzchnie dezynfekujemy kilka razy dziennie według listy dostępnej leżącej za barem. Klientów prosimy o poruszanie się po lokalu w maseczkach. Można je zdjąć tylko przy stoliku. Dostępne są płyny dezynfekujące.

Właścicielka Oliviarni, jednej z pierwszych w Łodzi restauracji otwartych w trakcie aktualnego lockdownu, zaapelowała do premiera o przywrócenie jawnych zasad działania dla przedsiębiorców. Przypomniała, że ograniczenia działalności gospodarczej miały być luzowane w miarę zmniejszania się liczby zarażeń koronawirusem. Nic takiego jednak nie nastąpiło.
- Według słów pana premiera z jesieni dziś powinniśmy być już w strefie zielonej, a nie codziennie spotykać się w lokalu z policją, która regularnie nas odwiedza, nie wiadomo w sumie po co, bo żadnych mandatów nie wystawia.

Zdaniem restauratorów, głównym czynnikiem powstrzymującym falę otwarć lokali gastronomicznych jest strach. Właściciele lokali obawiają się nieprzyjmeności - nalotów policji i kontroli sanepidu, martwią się również pogłoskami o konieczności zwrotu wsparcia finansowego z tarcz antykryzysowych, jakie ma ponoć dotyczyć tych przedsiębiorców, którzy rozporządzenie o lockdownie złamią.

iPolitycznie - w jakim momencie w relacji polsko-ukraińskich jesteśmy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie