Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Walentynki w łódzkich restauracjach. Wykwintne menu dla dwojga

(pij)
Szefowie najlepszych łódzkich kuchni zademonstrują swój kunszt zakochanym.
Szefowie najlepszych łódzkich kuchni zademonstrują swój kunszt zakochanym. Piotr Jach
Nie tylko w handlu trwa już alert przed zbliżającymi się walentynkami. Gromadzi siły i kusi ofertą także łódzka gastronomia.

Fala serduszek wylewających się ze sklepowych półek oraz wszelkich gadżetów, które można nimi ozdobić, wzbiera z zkażdym dniem, by rozlać się szeroko 14 lutego, kiedy przypada importowane z Zachodu święto zakochanych. Sposobność do biznesowego wykorzystania powszechnej tego dnia chęci okazywania sobie uczuć dostrzegają także łódzcy restauratorzy, którzy od kilku dni kuszą walentynkowymi kolacjami dla dwojga z okolicznościowym menu. Z rezerwacjami lepiej nie zwlekać, bo liczba miejsc w lokalach jest jednak limitowana.

Romantyczny wieczór może być zresztą całkiem obfitą ucztą i dość wyrafinowanym doświadczeniem kulinarnym, albowiem szefowie kuchni popularnych i cieszących się dobrą opinią restauracji oferują zakochanym menu degustacyjne złożone nawet z pięciu, siedmiu lub ośmiu dań. A wśród nich takie frykasy jak: foie grass z czekoladą, migdałami i grillowanym gofrem albo filet z dorady na purée z topinamburu z kapustą pak choi i popcornem z czerwonej komosy ryżowej oblany pietruszkowym beurre blanc, ewentualnie smażona grasica z pierożkiem z konfitowaną cebulą, pianą z bulionu z palonych warzyw cebulowych i śmietaną kawową - to autentyczne dania w walentynkowych menu.

Kto woli nie iść w kulinarną ekstrawagancję, może celować w beef wellington (polędwica wołowa w pasztecie zapiekana w cieście) z wędzoną sałatką i sosie bearnaise lub polędwiczki wieprzowe w sosie ostrygowym na tagliatelle z cukinii i marchewki z olejem sezamowym.

Rozpiętość cen - niemała. Od całkiem przeciętnych jak na dobre restauracje stawek za dwudaniowy obiad (czyli ok. 50 - 60 zł od osoby) do 100 - 180 zł za osobę, gdy w grę wchodzi wykwintne degustacyjne menu.

Jeśli doliczyć do tego wina pasujących do dań, trzeba powiększyć budżet o dodatkowe 70 - 110 zł na osobę.

Zobacz też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany