Walentynki w łódzkich restauracjach. Wykwintne menu dla dwojga

(pij)Zaktualizowano 
Szefowie najlepszych łódzkich kuchni zademonstrują swój kunszt zakochanym.
Szefowie najlepszych łódzkich kuchni zademonstrują swój kunszt zakochanym. Piotr Jach
Nie tylko w handlu trwa już alert przed zbliżającymi się walentynkami. Gromadzi siły i kusi ofertą także łódzka gastronomia.

Fala serduszek wylewających się ze sklepowych półek oraz wszelkich gadżetów, które można nimi ozdobić, wzbiera z zkażdym dniem, by rozlać się szeroko 14 lutego, kiedy przypada importowane z Zachodu święto zakochanych. Sposobność do biznesowego wykorzystania powszechnej tego dnia chęci okazywania sobie uczuć dostrzegają także łódzcy restauratorzy, którzy od kilku dni kuszą walentynkowymi kolacjami dla dwojga z okolicznościowym menu. Z rezerwacjami lepiej nie zwlekać, bo liczba miejsc w lokalach jest jednak limitowana.

Romantyczny wieczór może być zresztą całkiem obfitą ucztą i dość wyrafinowanym doświadczeniem kulinarnym, albowiem szefowie kuchni popularnych i cieszących się dobrą opinią restauracji oferują zakochanym menu degustacyjne złożone nawet z pięciu, siedmiu lub ośmiu dań. A wśród nich takie frykasy jak: foie grass z czekoladą, migdałami i grillowanym gofrem albo filet z dorady na purée z topinamburu z kapustą pak choi i popcornem z czerwonej komosy ryżowej oblany pietruszkowym beurre blanc, ewentualnie smażona grasica z pierożkiem z konfitowaną cebulą, pianą z bulionu z palonych warzyw cebulowych i śmietaną kawową - to autentyczne dania w walentynkowych menu.

Kto woli nie iść w kulinarną ekstrawagancję, może celować w beef wellington (polędwica wołowa w pasztecie zapiekana w cieście) z wędzoną sałatką i sosie bearnaise lub polędwiczki wieprzowe w sosie ostrygowym na tagliatelle z cukinii i marchewki z olejem sezamowym.

Rozpiętość cen - niemała. Od całkiem przeciętnych jak na dobre restauracje stawek za dwudaniowy obiad (czyli ok. 50 - 60 zł od osoby) do 100 - 180 zł za osobę, gdy w grę wchodzi wykwintne degustacyjne menu.

Jeśli doliczyć do tego wina pasujących do dań, trzeba powiększyć budżet o dodatkowe 70 - 110 zł na osobę.

Zobacz też:

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3