Ciut droższa kimberly nadaje się od razu do jedzenia, jest słodka i jędrna. Albion to truskawka słodka, delikatna i miękka, jej smak długo czuć na podniebieniu. A jedna z droższych, czyli roksana, ma bardzo słodki, duży i aromatyczny owoc.
– Z truskawek najczęściej robię kompot, nie słodzę go i dodaję kostki lodu. Lubię także truskawki z cukrem – mówi Violetta Poździej, którą spotkaliśmy na Górniaku.
– Ja dodaję je do ciast, ale uwielbiam też z rodziną truskawkowe koktajle mleczne – opowiada pani Dorota, która kupiła kilogram owoców.
A do kiedy potrwa truskawkowy sezon? Tego nie wiadomo. Niezbędne są słońce oraz deszcz, a tego w maju było o 1/3 mniej niż w ubiegłym roku. Specjaliści są jednak optymistami.
– Truskawki potrzebują dużo wody, bo składają się z niej w 85 – 90 procentach – wyjaśnia profesor Edward Żurawicz z Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. – W maju było o 1/3 deszczu mniej niż w ubiegłym roku. Jest sucho, ale wszystko przed nami. Jak w czerwcu popada, późniejsze odmiany zdążą pięknie wyrosnąć i będziemy kupować je jeszcze na początku lipca.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?