Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Łodzi trwa truskawkowe szaleństwo. Do jedzenia, do koktajli, do ciasta...

(ao)
Łodzianie na potęgę kupują truskawki, których ceny z dnia na dzień spadają. W ciągu weekendu obniżyły się średnio o 1,50 zł i wczoraj owoce te można było kupić nawet po 3 zł za kilogram. Pamiętajmy jednak, że truskawka truskawce nierówna. Odmiana honeoye jest mało słodka, drobna. Można zrobić z niej dżem czy nadzienie do pierogów.

Ciut droższa kimberly nadaje się od razu do jedzenia, jest słodka i jędrna. Albion to truskawka słodka, delikatna i miękka, jej smak długo czuć na podniebieniu. A jedna z droższych, czyli roksana, ma bardzo słodki, duży i aromatyczny owoc.

– Z truskawek najczęściej robię kompot, nie słodzę go i dodaję kostki lodu. Lubię także truskawki z cukrem – mówi Violetta Poździej, którą spotkaliśmy na Górniaku.

– Ja dodaję je do ciast, ale uwielbiam też z rodziną truskawkowe koktajle mleczne – opowiada pani Dorota, która kupiła kilogram owoców.
A do kiedy potrwa truskawkowy sezon? Tego nie wiadomo. Niezbędne są słońce oraz deszcz, a tego w maju było o 1/3 mniej niż w ubiegłym roku. Specjaliści są jednak optymistami.

– Truskawki potrzebują dużo wody, bo składają się z niej w 85 – 90 procentach – wyjaśnia profesor Edward Żurawicz z Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. – W maju było o 1/3 deszczu mniej niż w ubiegłym roku. Jest sucho, ale wszystko przed nami. Jak w czerwcu popada, późniejsze odmiany zdążą pięknie wyrosnąć i będziemy kupować je jeszcze na początku lipca.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany