Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Łodzi powstała nowa pizzeria. Oryginalne placki mają orientalny charakter. Pizza dla miłośników kuchni azjatyckiej

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Ul. Piotrkowska 99 to nowy adres w Łodzi dla miłośników pizzy. Kto jednak spodziewa się klasycznych placków drożdżowych z sosem pomidorowym i dodatkami może się zawieść. Nawet klasyki są tam serwowane z tzw. twistem.ZOBACZ ZDJĘCIA, CZYTAJ WIĘCEJ
Ul. Piotrkowska 99 to nowy adres w Łodzi dla miłośników pizzy. Kto jednak spodziewa się klasycznych placków drożdżowych z sosem pomidorowym i dodatkami może się zawieść. Nawet klasyki są tam serwowane z tzw. twistem.ZOBACZ ZDJĘCIA, CZYTAJ WIĘCEJ
Ul. Piotrkowska 99 to nowy adres w Łodzi dla miłośników pizzy. Kto jednak spodziewa się klasycznych placków drożdżowych z sosem pomidorowym i dodatkami może się zawieść. Nawet klasyki są tam serwowane z tzw. twistem.

Nie wiem, czy ludzie nas zrozumieją, czy będą wiedzieli co chcemy przekazać przez jedzenie, ale my mamy swój punkt widzenia pizzy - powiedział Rafał Telus, pizzaiolo i współwłaściciel nowej pizzerii "Ferment"

Nazwa lokalu wzięła się stąd, że większość produktów poddawana jest fermentacji: od napojów alkoholowych, na bazie których przygotowuje się drinki po ser, drożdże do ciasta i składniki, które są w restauracji samodzielnie przygotowywane jak kimchi, azjatyckie grzybki, czy chilli. Choć w menu można znaleźć takie pizze jak margherita, diavola, crudo, quattro (formaggi), czy capriciosa, dodatki mogą zaskoczyć.

Pizze są nieoczywiste i opierają się o składniki z różnych miejsc, są składniki azjatyckie, meksykańskie. W ten sposób chcą udowodnić, że pizza jest dobrą bazą do budowania nowych rzeczy - dodaje Adrian Szpadzik.

Tak jak w klasycznej włoskiej pizzy najważniejsze jest ciasto, którego dojrzewanie trwa 48 godzin. Do tego składniki najwyższej jakości, które są przygotowywane samodzielnie lub kupowane od producentów. Liczy się nie tylko rodzaj dodatków, ale także ich wysoka jakość. Przygotowanie jednej pizzy trwa ok. 5 minut. Ciasto jest kruche i delikatne i przypomina podpłomyk. Zaskakuje połączenie marynowanych grzybków shitake, sosu pieprzowego, szynki i lekko ściętego, płynnego żółtka.

W lokalu serwowane są też drinki, które mają azjatycki charakter, a ich receotury są wymyślane na miejscu. Żeby było szybciej i wygodniej drinki są serwowane z nalewaków jak tradycyjne piwo.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany