Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Łodzi: celtycka szynka i duńskie frytki

jed
Kilkadziesiąt food trucków (samochody bary), które oferowały jedzenie z całego świata, stanęło w sobotnie przedpołudnie na parkingu przed Galerią Łódzką. Przez dwa dni proponowano m.in. sushi, burgery, okrągłe gofry, duńskie frytki, wietnamskie pierożki, smakołyki tureckie, meksykańskie, a nawet celtyckie.

POLSKA GIBRALTAR O KTÓREJ MECZ, POLSKA GIBRALTAR GDZIE W TV
– Proponujemy potrawy przygotowywane według receptur z XV wieku – mówi Barbara Jóźwicka. – W menu mamy m.in. kiszonego śledzia i ślimaki w maśle ziołowym.

Jednak głównym przysmakiem celtyckiego food trucka była szynka pieczona na ruszcie.
– Mięso jest ze świni karmionej przed zabiciem żołędziami – tłumaczy Maciek Boguszewski. – Od pięciu do siedmiu tygodni trwa peklowanie, a potem przez 16 – 32 godziny wędzenie, studzenie i parzenie w wodzie z ziołami. Na koniec szynka jest pieczona nad ogniem z drewna bukowego.

Taki przysmak musi kosztować – 12 zł za 100-gramową porcję. Okrągłe gofry z owocami i innymi dodatkami kosztowały 9 – 11 zł, burgery z warzywami w domowej bułce to wydatek od 22 do 29 zł.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany