Kwas foliowy spożywają przede wszystkim kobiety w ciąży, które chronią w ten sposób nienarodzone dziecko przed wadami rozwojowymi, zwłaszcza wadami cewy nerwowej. Kwas foliowy zapobiega także anemii ciężarnej kobiety. Dzienna dawka kwasu foliowego to 0,4 mg na dobę. I zazwyczaj wymaga specjalnej suplementacji, ponieważ trudno jest zjeść taką ilość, nawet stosując urozmaiconą i bogatą w zielone warzywa dietę. Do tego znaczna ilość naturalnej folacyny ginie w trakcie obróbki termicznej, jest także wypłukiwana z organizmu przez kawę i herbatę oraz alkohol.
Jest zalecany wszystkim kobietom, zarówno młodym, jak i starszym paniom w okresie menopauzy, bo pobudza procesy krwiotwórcze i zapobiega powstawaniu nowotworów, szczególnie macicy. Wpływa na profilaktykę chorób krążenia, bo nie dopuszcza do rozwoju miażdżycy i chorób serca.
Niedobory kwasu foliowego objawiają się anemią, zmęczeniem, problemami z koncentracją, nadmierną drażliwością, bezsennością, kłopotami z trawieniem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Narożna przeszła poważną operację. Latami ukrywała dolegliwości po porodzie
- Dramat Roksany: przyleciała do teściowej WYNAJĘTYM helikopterem! Oszczędza na własny?
- Pazura wziął kolejny ślub poza granicami Polski. Nikt się tego po nim nie spodziewał
- Michał Szpak w prześwitującej spódnicy. Te widoki trudno zapomnieć